Mai multe alimente întregi, inclusiv legume crucifere, fructe de padure, usturoi, soia si mirodenii precum turmericul, sunt populare ca detoxifianti naturali în modelele de îngrijire ale medicinei functionale.
Pasii naturali, cum ar fi transpiratia si administrarea de probiotice, se dovedesc, de asemenea, a fi utile în detoxifierea metalelor si petrochimicelor, care de obicei ramân invadatori tacuti în viata de zi cu zi. Sa aruncam o privire la câteva moduri bazate pe dovezi, în care poti folosi detoxifianti naturali pentru a avea sanatate.
– Astaxantina este unul dintre cei mai puternici antioxidanti gasiti în natura, ea fiind exploatata pe scara larga pentru proprietatile sale antioxidante, antiinflamatorii si de îmbunatatire a sistemului imunitar, împreuna cu efectele benefice asupra repararii ADN-ului.
S-a descoperit ca suplimentarea cu astaxantina timp de patru saptamâni creste nivelul sangvin al glutationului antioxidant la barbatii tineri activi. Într-un studiu pe animale, acest biocompus marin a aparut ca un agent critic în protejarea creierului de neuroinflamatie si de stresul oxidativ indus de fumul de tutun din mediu.
– Chlorella. Toxicitatea metalelor grele prezinta riscuri grave pentru sanatatea umana. Expunerea la poluanti, xenobiotice si metale grele (mercur, plumb) poate afecta nivelurile si activitatile antioxidantilor si enzimelor din organism.
Algele Chlorella ofera numeroase beneficii nutritionale si ajuta la îmbunatatirea eliminarii acestor metale grele: – reduc timpul de înjumatatire al clordeconului, un insecticid organoclorat, de la 40 la 19 zile; – contribuie la îndepartarea metalelor grele la pacientii cu implanturi dentare pe termen lung din titan si obturatii cu amalgam (mercur); – la adultii tineri, detoxifica aminele heterociclice cancerigene; – ajuta femeile sa detoxifice hidrocarburile aromatice policiclice care cauzeaza cancer (o clasa de substante chimice produse atunci când sunt arse carbune, gaz, lemn, gunoi sau tutun).
– Usturoiul are o lunga istorie de utilizare medicinala, componenta sa principala, alicina, pe lânga activitatea antivirala, antifungica si antibacteriana remarcabila, jucând un rol în abilitatile sale antioxidante si detoxifiante. Usturoiul este clinic mai sigur si la fel de eficient ca medicamentul d-penicilamina în tratarea intoxicatiei usoare pâna la moderate cu plumb.
Îmbunatatirea clinica a fost semnificativa în mai multe simptome, inclusiv iritabilitate, dureri de cap, scaderea reflexului tendinos profund si tensiunea arteriala sistolica medie, dupa tratamentul cu usturoi. Alaturi de ceapa, acesta a prezentat si proprietati anticancerigene.
– Germenii de broccoli sunt legume crucifere ce pot ajuta la detoxifierea naturala. Broccoli poate activa enzimele care pot proteja împotriva toxicitatii unor produsi chimici de sinteza periculosi. Extractul de germen de broccoli poate proteja ficatul de diferite tipuri de substante xenobiotice prin inducerea enzimelor detoxifiante si a sintezei glutationului.
O cantitate mica de germeni de broccoli poate ajuta, de asemenea, la protejarea împotriva agentilor chimici cancerigeni. În studiile pe animale, germenii de broccoli au atenuat si stresul oxidativ al consumului de alcool, protejând ficatul prin cresterea capacitatii antioxidante si scaderea stresului asociat.
– Ceaiul verde nu ofera doar o bautura calmanta, ci actioneaza si ca un scut împotriva unor toxine de zi cu zi.
Pe baza studiilor pe animale, ceaiul verde si ceaiul verde matcha reduc efectele adverse ale plumbului, precum si absorbtia tractului gastrointestinal a agresorilor obisnuiti, cum ar fi bifenilii policlorurati, dibenzofuranii policlorurati si dioxinele. Creierul îmbatrânit al modelelor animale l-au protejat împotriva scaderii nivelului de glutation peroxidaza si a daunelor oxidative ulterioare legate de vârsta.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii