• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
duminică, 15 iunie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
duminică, 15 iunie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Diabetici, atentie la picioare!

Diabetici, atentie la picioare!

12 decembrie 2002
in Consultatii fara plata
A A

          Daca sunteti diabetic, trebuie sa acordati o atentie deosebita picioarelor, deoarece este specific bolii sa creeze tot felul de suferinte asociate, îndeosebi infectii provocate de microbi a caror poarta de intrare este reprezentata adesea de unghiile de la picioare.

          Nivelul crescut al glicemiei (cantitatea de zahar din sânge) favorizeaza dezvoltarea bacteriilor si ciupercilor cu mai mare repeziciune decât la omul sanatos. O simpla rosatura, întepatura sau taietura poate sa duca la complicatii severe. Din cauza vascularizatiei arteriale deficitare, vindecarea este mai lenta. O problema si mai serioasa a picioarelor este atunci când o durere resimtita mai întâi suportabil si ocazional devine mai intensa si frecventa în timp. Aceasta poate fi cauzata de o atingere a nervilor – o forma de neuropatie diabetica. Neglijate, aceste afectiuni pot duce la amputatie.
          Prevenirea complicatiilor este cea mai buna masura de aparare a sanatatii. Orice infectie a unghiilor – provocata de bacterii sau ciuperci – necesita un tratament local cu unguente pe baza de antibiotice sau antimicotice, aplicat cât mai precoce. Pentru a putea interveni din timp, medicii recomanda spalarea zilnica a picioarelor cu apa si sapun si examinarea lor cu atentie pentru a depista orice sursa de infectie: unghii încarnate, întepaturi, iritatii etc.; sosetele trebuie schimbate zilnic iar pantofii trebuie sa fie cât mai confortabili. Evitati sa purtati, chiar si vara, încaltaminte fara ciorapi.
          
          2. Alergiile alimentare, în crestere
          
          Statisticile arata ca în ultimii 20 de ani numarul alergiilor alimentare a fost în continua crestere în tarile industrializate si în special în cele din Europa.
          Alergia alimentara este rezultatul unei sensibilitati individuale fata de unul sau mai multe alimente. În acest caz, sistemul imunitar reactioneaza fata de alimentul respectiv ca si cum ar avea de-a face cu un "corp strain" în organism pe care încearca sa-l îndeparteze. La sugari, alergia alimentara se manifesta cel mai frecvent prin simptome digestive (diaree, vomismente, crampe abdominale) sau cutanate (urticarie, eczema). Indiferent de vârsta, forma cea mai grava de manifestare a alergiei alimentare este edemul Quincke – tumefierea anormala a faringelui, care poate merge pâna la crearea de probleme respiratorii atât de grave încât sa provoace moartea prin asfixiere. Cu cât cantitatea de aliment alergen ingerat este mai mare cu atât riscul reactiei este mai mare. Sau, în cazul "mai fericit" poate duce la astm. 30-60% dintre eczemele severe, 20-70% dintre urticariile acute si 8% dintre cazurile de astm au la origine alergiile alimentare.
          La copiii de peste trei ani, ca de altfel si la adolescenti si adulti, trei sunt alimentele folosite în mod curent care provoaca alergie: oul, laptele de vaca si unele fructe (cirese, capsuni, piersici). La acestea se pot adauga: pestele, ciocolata, arahidele. Spre deosebire de adulti, la copii se înregistreaza vindecari spontane, adica o desensibilizare "de la sine", în timp. Daca însa alergia persista, cea mai indicata cale de a înlatura boala este ca alimentul respectiv – dupa ce este identificat – sa fie exclus din meniurile zilnice.
          
          3. A fost descoperita înca o gena a schizofreniei
          
          Un grup de cercetatori din Israel a anuntat ca a identificat o gena care ar putea fi responsabila de declansarea schizofreniei. De fapt, aceasta este cea de-a treia gena a schizofreniei descoperita anul acesta, cercetatorii estimând ca numarul genelor asociate acestei boli ar fi între 5 si 10. De peste un deceniu oamenii de stiinta încearca sa izoleze genele implicate în schizofrenie. La începutul acestui an, un grup de cercetatori islandezi, precum si un altul format din cercetatori irlandezi si americani, au anuntat ca au identificat doua gene, diferite, ambele legate de aparitia schizofreniei.
          Studiul israelit, supravegheat de IDgene Pharmaceuticals, s-a bazat pe examinarea genetica a 1.000 de persoane – evrei de origine europeana – si a ajuns la concluzia ca gena identificata (COMT) poate fi cauza schizofreniei la peste 20% dintre persoanele suferinde de aceasta boala.
          Schizofrenia este o boala psihica si provoaca tulburari de gândire, de percepere a realitatii, modificari emotionale si idei delirante. OMS estimeaza ca în lume aproximativ 24 de milioane de persoane sunt victimele acestei boli.
          
          4. Origine comuna: osteoporoza si calculii renali
          
          O echipa de cercetatori francezi de la INSERM a publicat rezultatele unui studiu care a pus în evidenta cauza genetica comuna a osteoporozei si a calculilor renali. La pacientii suferinzi de osteoporoza sau litiaza renala, medicii au constatat prezenta unei anomalii genetice identice, care împiedica rinichii sa retina fosfatul în organism. În cazul osteoporozei, explicatia ar fi ca oasele formate din calciu si fosfor se demineralizeaza prin efortul organismului de a mentine în sânge rata normala de fosfat. În cazul litiazei renale, fosfatul se asociaza cu calciul din urina dând nastere la calculi renali.
          Teoria medicilor francezi ar putea raspunde acum si la întrebarea desprinsa din studiile epidemiologice care au constatat ca exista predispozitii genetice fata de osteoporoza sau litiaza renala, ca si cum ar fi vorba de boli de familie, mostenite. Potrivit statisticilor OMS, osteoporoza este, dupa cancerul de sân, cea mai importanta problema de sanatate a femeilor, iar litiaza renala este o boala din ce în ce mai raspândita în special în tarile industrializate.
          

ShareTweet
Articolul precedent

Salata de pasta greceasca

Urmatorul Articol

Pasta de ciuperci cu ficat, pentru umplut (rulade)

Articole Similare

Consultatii fara plata

Longevitatea la îndemâna noastra

9 iunie 2025

Medicii si cercetatorii afirma ca, pe masura ce speranta de viata creste,...

Consultatii fara plata

Stresul, la originea urticariei?

2 iunie 2025

Caderea parului, tensiune musculara, probleme ale stomacului... Stresul poate provoca o multime...

Consultatii fara plata

„Mitul” celor doi litri de apa

26 mai 2025

Diverse surse medicale au creat un mit referitor la consumul zilnic de...

Consultatii fara plata

Semne ale abuzului de zahar

19 mai 2025

Zaharul are o reputatie proasta: stomac deranjat, iritabilitate si letargie sunt avertismente...

Consultatii fara plata

Cum prevenim deshidratarea?

12 mai 2025

Recomandarea devenita cliseu este corecta „Consumati cel putin doi litri de apa...

Consultatii fara plata

Sa ne încarcam bateriile…

5 mai 2025

Tot mai mult ne plângem de oboseala accentuata, de somn insuficient, de...

Urmatorul Articol

Pasta de ciuperci cu ficat, pentru umplut (rulade)

Pasta de ciuperci, pentru umplut rosii (si alte legume)

Pilaf de ciuperci cu rinichi

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

5 iunie 1968 – Robert F. Kennedy este asasinat

9 iunie 2025

Pe 5 iunie 1968, Statele Unite ale Americii au fost zguduite de...

Citeste mai departe
Blitz

Filme pe care le-am revedea la nesfârsit

9 iunie 2025

Exista unele filme pe care simti întotdeauna ca trebuie sa le urmaresti...

Citeste mai departe
Blitz

Hotel Victoria

9 iunie 2025

O expozitie care propune descoperirea povestii unei cladiri emblematice de pe Strada...

Citeste mai departe
Femina Club

Exfoliant natural

9 iunie 2025

V-ati gândit ce exfoliant natural, bine parfumat, ati putea folosi cu usurinta?...

Citeste mai departe
Femina Club

Stiuca în sos de smântâna

9 iunie 2025

O stiuca de 600-800 g, o ceapa, 1 morcov, 100 g ciuperci,...

Citeste mai departe
Horoscop

Horoscopul saptamanii: 9-15 iunie 2025

9 iunie 2025

BERBEC 21.03-20.04: Ritmul zilelor se va accentua în aceasta perioada si veti...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.