Daca sunteti diabetic, trebuie sa acordati o atentie deosebita picioarelor, deoarece este specific bolii sa creeze tot felul de suferinte asociate, îndeosebi infectii provocate de microbi a caror poarta de intrare este reprezentata adesea de unghiile de la picioare.
Nivelul crescut al glicemiei (cantitatea de zahar din sânge) favorizeaza dezvoltarea bacteriilor si ciupercilor cu mai mare repeziciune decât la omul sanatos. O simpla rosatura, întepatura sau taietura poate sa duca la complicatii severe. Din cauza vascularizatiei arteriale deficitare, vindecarea este mai lenta. O problema si mai serioasa a picioarelor este atunci când o durere resimtita mai întâi suportabil si ocazional devine mai intensa si frecventa în timp. Aceasta poate fi cauzata de o atingere a nervilor – o forma de neuropatie diabetica. Neglijate, aceste afectiuni pot duce la amputatie.
Prevenirea complicatiilor este cea mai buna masura de aparare a sanatatii. Orice infectie a unghiilor – provocata de bacterii sau ciuperci – necesita un tratament local cu unguente pe baza de antibiotice sau antimicotice, aplicat cât mai precoce. Pentru a putea interveni din timp, medicii recomanda spalarea zilnica a picioarelor cu apa si sapun si examinarea lor cu atentie pentru a depista orice sursa de infectie: unghii încarnate, întepaturi, iritatii etc.; sosetele trebuie schimbate zilnic iar pantofii trebuie sa fie cât mai confortabili. Evitati sa purtati, chiar si vara, încaltaminte fara ciorapi.
2. Alergiile alimentare, în crestere
Statisticile arata ca în ultimii 20 de ani numarul alergiilor alimentare a fost în continua crestere în tarile industrializate si în special în cele din Europa.
Alergia alimentara este rezultatul unei sensibilitati individuale fata de unul sau mai multe alimente. În acest caz, sistemul imunitar reactioneaza fata de alimentul respectiv ca si cum ar avea de-a face cu un "corp strain" în organism pe care încearca sa-l îndeparteze. La sugari, alergia alimentara se manifesta cel mai frecvent prin simptome digestive (diaree, vomismente, crampe abdominale) sau cutanate (urticarie, eczema). Indiferent de vârsta, forma cea mai grava de manifestare a alergiei alimentare este edemul Quincke – tumefierea anormala a faringelui, care poate merge pâna la crearea de probleme respiratorii atât de grave încât sa provoace moartea prin asfixiere. Cu cât cantitatea de aliment alergen ingerat este mai mare cu atât riscul reactiei este mai mare. Sau, în cazul "mai fericit" poate duce la astm. 30-60% dintre eczemele severe, 20-70% dintre urticariile acute si 8% dintre cazurile de astm au la origine alergiile alimentare.
La copiii de peste trei ani, ca de altfel si la adolescenti si adulti, trei sunt alimentele folosite în mod curent care provoaca alergie: oul, laptele de vaca si unele fructe (cirese, capsuni, piersici). La acestea se pot adauga: pestele, ciocolata, arahidele. Spre deosebire de adulti, la copii se înregistreaza vindecari spontane, adica o desensibilizare "de la sine", în timp. Daca însa alergia persista, cea mai indicata cale de a înlatura boala este ca alimentul respectiv – dupa ce este identificat – sa fie exclus din meniurile zilnice.
3. A fost descoperita înca o gena a schizofreniei
Un grup de cercetatori din Israel a anuntat ca a identificat o gena care ar putea fi responsabila de declansarea schizofreniei. De fapt, aceasta este cea de-a treia gena a schizofreniei descoperita anul acesta, cercetatorii estimând ca numarul genelor asociate acestei boli ar fi între 5 si 10. De peste un deceniu oamenii de stiinta încearca sa izoleze genele implicate în schizofrenie. La începutul acestui an, un grup de cercetatori islandezi, precum si un altul format din cercetatori irlandezi si americani, au anuntat ca au identificat doua gene, diferite, ambele legate de aparitia schizofreniei.
Studiul israelit, supravegheat de IDgene Pharmaceuticals, s-a bazat pe examinarea genetica a 1.000 de persoane – evrei de origine europeana – si a ajuns la concluzia ca gena identificata (COMT) poate fi cauza schizofreniei la peste 20% dintre persoanele suferinde de aceasta boala.
Schizofrenia este o boala psihica si provoaca tulburari de gândire, de percepere a realitatii, modificari emotionale si idei delirante. OMS estimeaza ca în lume aproximativ 24 de milioane de persoane sunt victimele acestei boli.
4. Origine comuna: osteoporoza si calculii renali
O echipa de cercetatori francezi de la INSERM a publicat rezultatele unui studiu care a pus în evidenta cauza genetica comuna a osteoporozei si a calculilor renali. La pacientii suferinzi de osteoporoza sau litiaza renala, medicii au constatat prezenta unei anomalii genetice identice, care împiedica rinichii sa retina fosfatul în organism. În cazul osteoporozei, explicatia ar fi ca oasele formate din calciu si fosfor se demineralizeaza prin efortul organismului de a mentine în sânge rata normala de fosfat. În cazul litiazei renale, fosfatul se asociaza cu calciul din urina dând nastere la calculi renali.
Teoria medicilor francezi ar putea raspunde acum si la întrebarea desprinsa din studiile epidemiologice care au constatat ca exista predispozitii genetice fata de osteoporoza sau litiaza renala, ca si cum ar fi vorba de boli de familie, mostenite. Potrivit statisticilor OMS, osteoporoza este, dupa cancerul de sân, cea mai importanta problema de sanatate a femeilor, iar litiaza renala este o boala din ce în ce mai raspândita în special în tarile industrializate.
Comentarii