Confundata de catre cei mai multi cu drojdia care se adauga, pe post de afânator, la pâine, drojdia de bere terapeutica rezulta din fermentarea maltului pentru prepararea berii. Compozitia ei chimica extraordinara face din ea unul dintre cele mai complete si complexe alimente.
În utimii ani se constata o crestere foarte însemnata a popularitatii drojdiei de bere. Aceasta este din ce în ce mai des recomandata în scop terapeutic si preventiv într-un numar impresionant de boli. În Occident se comercializeaza pe scara mare, ba chiar au început sa existe diverse varietati de drojdie de bere, cum este de pilda cea îmbogatita cu seleniu (un important agent antioxidant) sau cea cu siliciu.
Drojdia de bere contine aproape toate elementele de care organismul are nevoie pentru a functiona la cote maxime. Totalizeaza nu mai putin de 17 tipuri de vitamine (majoritatea celor care formeaza complexul B), 16 aminoacizi indispensabili vietii (histidina, lysina, tryptofan, leucina, fenylamina, cystina etc.), 14 saruri minerale, 46% proteine de cea mai buna calitate, usor digerabile, o cantitate impresionanta de gluten si peptide, lecitine sau grasimi fosforate, oligoelemente, factori catalitici (din care unii nici nu au fost înca identificati).
Drojdia de bere contine, de asemenea, nu mai putin de 20 de milioane de celule pe gram, de unde i s-a dat numele de drojdie vie (aceasta se poate procura si sub forma de gelule). Combinatia de elemente ce frizeaza perfectiunea face din acest organism viu unul dintre cele mai complete alimente si un adevarat panaceu.
Ca sa întelegeti mai bine cât de mare este puterea ei, iata cum 100 g de drojdie le depaseste cu mult ca si continut de substante, pe unele produse considerate esentiale:
– proteine – cât 250 g carne;
– glicogen – cât 65 g pâine;
– de 10 ori mai multa vitamina B1 (sneurina) decât pâinea integrala;
– de doua ori mai multa vitamina B2 (riboflovina) decât ficatul;
– de 10-20 de ori mai multa vitamina PP (niacina) decât carnea;
– de 10 ori mai multa vitamina B6 (pyridoxina) decât carnea;
– de 5-10 ori mai mult acid pantotenic decât cerealele;
– de 20 de ori mai mult acid folic decât tarâtele de grâu.
Calitati si recomandari terapeutice
Drojdia de bere întârzie procesul de îmbatrânire. Aceasta proprietate se datoreaza pe de o parte continutului mare de substante active (proteine, minerale, vitamine), dar mai ales de acid nucleic. Acest element conduce procesul de formare a celulelor noi, care le înlocuiesc treptat pe cele deteriorate.
Folosirea curenta a drojdiei de bere în dieta are efect regenerator, poate ajuta efectiv organismul sa ramâna tânar si în forma. Persoanele în vârsta, carora li se prescrie drojdie de bere, pot constata în doar câteva luni o ameliorare a starii generale, precum si un surplus de energie binefacatoare. În urma administrarii zilnice de drojdie de bere pielea devine supla, tenul se coloreaza, totul dovedind o stare buna de sanatate.
Prin administrarea de drojdie de bere timp îndelungat este permisa patrunderea în organism a unei adevarate armate de celule vii, tocmai bune pentru a ataca toxinele care circula în sânge, si a întari sistemul imunitar. În plus, ajuta la refacerea florei intestinale, de multe ori afectata de administrarea repetata de medicamente.
În scop terapeutic, drojdia de bere a fost si poate fi folosita cu mare succes în tratarea a diferite boli intestinale (enterite, colite, diaree etc.), ea având un efect calmant asupra suprafetelor inflamate si favorizând absorbtia si neutralizarea acizilor.
Drojdia exercita o actiune inhibitoare asupra unor germeni patogeni ca: stafilococ, streptococ, colibacil. În consecinta, poate fi indicata în toate afectiunile intestinale acute sau cronice de origine infectioasa, precum si în prevenirea accidentelor survenite în urma administrarii de antibiotice, deoarece fiind insensibila la aceste medicamente, remediaza rapid dezechilibrul florei intestinale.
Hiperaciditatea gastrica, cauza frecventa a dezvoltarii ulcerului gastric si duodenal, este foarte bine neutralizata ca urmare a consumului de drojdie de bere. Celulele care o alcatuiesc sunt usor digerabile, ele neavând nici un învelis de celuloza.
În boli hepatobiliare drojdia de bere se dovedeste de asemenea de mare ajutor. Ea neutralizeaza o bila toxica sau acida, favorizeaza digestia hidratilor de carbon si impiedica acumu-larea de acizi grasi incomplet oxidati. În plus, vitaminele continute ajuta ficatul în oxidarea grasimilor si favorizeaza înnoirea celulara la acest nivel, de aceea se recomanda si în formele precirotice si cirotice ale ficatului, în steatoze (degenerescenta grasa a ficatului).
Acum, primavara, este binevenita o cura cu drojdie de bere, pentru a contracara transformarile care au loc ca urmare a schimbarii de anotimp. În aceasta perioada, multe persoane se confrunta cu carente de vitamine din complexul B, de care drojdia nu duce lipsa, ba chiar dimpotriva. Una-doua lingurite de drojdie proaspata, administrata cu putina miere sau ca atare, completeaza acest deficit, ajutând la redobândirea formei fizice si psihice.
Tot bogatia de vitamine din complexul B o recomanda în afectiuni neurologice si neuromusculare, în manifestarile nervoase ale alcoolismului.
Dupa unii autori, drojdia de bere poate fi folosita si în caz de osteomielita, pneumonie, gripa, variola, anemie, diabet, scleroza în placi.
GABRIEL TUDOR
Comentarii