Nimic nu e mai bun, la finele unei mese delicioase, decât un desert pe cinste, dulce si savuros, fie ca vorbim de torturi, prajituri, placinte sau înghetata. Orice, zahar sa aiba, cum ar spune pofticiosii. Atunci când vine vorba de dulciuri, unii au oarecare strângere de inima, gândindu-se ca smaltul dintilor si arterele sau ficatul lor ar avea de suferit. Dar ce-ati spune de niste dulciuri atât de scumpe încât sa va lase cu suferinta la… buzunar?
Ciocolata Noka
Pe locul cel mai de jos al clasamentului celor mai scumpe dulciuri se afla ciocolata produsa de firma Noka si care costa „doar” 1668 de dolari kilogramul. Folosind diverse tipuri de cacao, din Ecuador, Venezuela, Cote d’Ivoire si Trinidad, ciocolata, vânduta sub brandul Vintage Collection e de culoare neagra, având un continut de cel putin 75% cacao si niciun fel de aditiv.
Cea mai scumpa negresa
O bucatica de negresa – prajitura, nu femeia! – nu mai mare decât pumnul unui copil costa, la restaurantul Brule din Atlantic City, New Jersey, fix 1000 de dolari. Desigur, nu-i orice fel de negresa, ci e facuta din ciocolata neagra acoperita cu crema italiana de castane si servita cu înghetata, precum si cu un pahar din cel mai scump vin portughez, Quinta do Novel Nacional, un Porto delicios ne asigura cunoscatorii, fara de care, probabil, nu putem savura nici gustul, nici pretul negresei…
Deliciul Sultanului
Daca treceti prin Istanbul si va prisosesc 1000 de dolari, neaparat mergeti la hotelul Ciragan Palace, pentru a mânca acest deliciu otoman facut din smochine, pere, caise si gutui tinute la macerat în rom jamaican nu mai putin de doi ani! Pe lânga blat, prajitura mai contine si un toping din vanilie din Polinezia, caramel, trufe negre si o frunzulita de aur de 24 k. Pentru prepararea acestei minunatii un bucatar priceput trudeste 72 de ore! Oricum, daca va dau ghes inima si portofelul sa mâncati asa ceva, trebuie sa cereti înainte cu cel putin o saptamâna, pentru ca prajitura se face doar la comanda.
Pricomigdale Haute Couture
Aceasta prajitura e compusa din doua fursecuri unite între ele cu crema de unt si e numita de francezi „macaroon”. Foarte popular în Franta, acest dulce are, de obicei, un pret rezonabil, dar cel la care ne referim, preparat de chef Pierre Herme, costa cât un ochi din cap: 7414 dolari cutia. Bineînteles, cumparatorul poate alege singur ingredientele din care bucatarul îi va prepara prajiturica, preferatele casei fiind „macaroons” cu vin rosu, fleur de sel, otet balsamic sau unt de arahide.
Frrrozen Haute Chocolate
Un alt desert pe care-l puteti degusta doar la restaurantul Serendipity 3 din New York este, de fapt, o bautura. Pentru 25.000 de dolari va puteti delecta cu o licoare înghetata de consistenta unui shake si continând varietati de cacao din 14 tari, lapte si, 5 grame de aur de 24 de carate. Deasupra, bautura e garnisita cu crema de frisca si trufe rase. De prisos sa spunem ca preparatul e servit într-un pocal de aur încrustat cu diamante si poate fi amestecat cu o lingurita tot de aur, ce va fi luata acasa de client, sa aiba ce vinde si de ce-si aminti în caz ca va ajunge vreodata falit!
Prajitura de platina
Creata de patiserul japonez Nobue Ikara, aceasta prajitura costa 130.000 de dolari si e, de fapt, un tort mai mititel, decorat cu glazura alba, încrustata cu margele si foite de platina care se pot consuma. Prajitura a fost expusa la expozitia Platinum Guild International, o confrerie a bijutierilor care vând obiecte de platina, pentru a face reclama acestui metal pretios.
Prajitura cu fructe si diamante
Cofetarii japonezi nu au facut pasiune doar pentru platina, ci si pentru pietre pretioase. La o expozitie desfasurata cu prilejul Craciunului a fost expusa si creatia intitulata „Miracolul Naturii”, o prajitura a carei concepere a durat sase luni si care a fost apoi realizata într-o luna. Aparent o banala prajitura, ea este însa împodobita cu 223 de diamante, care nu sunt comestibile decât daca vreti, într-adevar, sa pareti un miliardar excentric…
GABRIEL TUDOR
Comentarii