În general… stim mai toti sa citim, da? Numai ca, atunci cand vine vorba despre tratarea fie si a celei mai mici dureri, preferam eventual sa cumparam diverse medicamente despre care „stim noi” ca fac tare bine la diverse boli (si aici ar trebui amintita din nou „apetenta” multora pentru tratamentele dupa ureche!).
Nici macar nu mai citim prospectul, care de regula ne precizeaza – pe baza unor studii clinice – de ce anume ar trebui sa ne ferim atunci cand le înghitim, pentru ca nici macar leacurile naturale nu sunt lipsite de posibile efecte secundare. Nemaivorbind despre comoditatea – desi e în joc sanatatea noastra! – de a nu mai solicita parerea medicului de familie ori a unui medic specialist…
Pastile împotriva durerii (?)
Ei bine, da, daca le cumparam fara reteta avem impresia ca sunt suta la suta sigure, adica eficiente! În realitate, chiar si analgezicele banale prezinta riscurile lor, pe care multi dintre noi nu le cunosc. Iata care sunt cele mai folosite analgezice eliberate fara reteta si ce ar trebui sa stim, obligatoriu, despre ele, înainte sa le înghitim „cu ochii închisi”.
Paracetamolul: reduce durerea si febra, motiv pentru care este folosit în tratamente contra durerilor sau a racelii. Pare un medicament „banal”, însa paracetamolul se afla la originea multor probleme, putand sa provoace insuficienta hepatica daca este luat în exces. Daca iei mai mult de una-doua doze, ocazional, nu trebuie sa consumi alcool, întrucat combinatia de paracetamol si alcool solicita foarte mult ficatul, uzina vie din trupul nostru, care proceseaza tot ce bagam noi în gura, fie alimente, fie bauturi, fie medicamente.
Din pacate, nu toata lumea stie ca paracetamolul se gaseste si în medicamentele care nu poarta acest nume si astfel se produce fenomenul supradozarii. Fervex, Parasinus, Algozone forte, Codamin, Saridon, Panadol sunt doar cateva dintre medicamentele care contin si paracetamol. Asadar, daca tinem cu-adevarat la sanatatea noastra macar sa citim cu atentie prospectul înainte sa înghitim asa ceva!
Antiinflamatoarele nesteroidiene. Mai putin cunoscute în Romania pana de curand, antiinflamatoarele nesteroidiene „vin din urma” în forta, datorita unor produse farmaceutice care se bucura de o reclama asidua: Nurofen, Motrin, MIG-400, Modafen etc.
Cea mai cunoscuta substanta din aceasta clasa este Ibuprofenul (despre care am mai scris aici si care a iscat în ultimul timp controverse majore, fiind chiar scos de pe piata în unele tari; nu si la noi), dar exista si altele, cu un anume grad de risc; de pilda, Meloxicamul sau Ketoprofenul. Acesta din urma se poate asocia cu un risc usor crescut de aparitie a atacului de cord (infarctul miocardic) sau a accidentului vascular cerebral (AVC). Bineînteles, riscurile de orice tip sunt mai probabile la doze mari si în cazul tratamentului de lunga durata.
Ar trebui cunoscut, de asemenea, faptul ca, daca Paracetamolul în exces afecteaza ficatul, Ibuprofenul este periculos pentru stomac. Este indicat sa îl luam dupa masa sau dupa o gustare, pentru ca dozele mari consumate în mod repetat pot provoca sangerari ale stomacului, gastrita sau ulcer.
Daca pacientul sufera deja de aceste probleme chiar nu are voie sa foloseasca Ibuprofen sau alte medicamente asemanatoare. Riscul este cu atat mai mare la cei care fumeaza, consuma alcool si la persoanele peste 60 de ani. Conform mayoclinic.com, Ibuprofenul poate creste riscul de accident vascular sau pe cel de infarct. Trebuie sa aiba mare prudenta în legatura cu acest aspect în special persoanele care sufera deja de o maladie a inimii.
Aspirina, alt medicament „banal”, în sensul ca este foarte bine cunoscut, face parte si ea din clasa antiinflamatoarelor nesteroidiene si este probabil cel mai folosit medicament la noi în tara, utila în raceala, gripa sau în tratarea – cu sau mai ales fara recomandare medicala – a durerilor usoare.
Totusi, pe langa faptul ca ea afecteaza stomacul daca este luata mult timp si în doze mari, aspirina este periculoasa pentru copii cu raceala sau cu alte infectii virale. De aceea, este indicat ca acestia sa nu primeasca Aspirina pana în jurul varstei de 19 ani, deoarece pot dezvolta sindromul Reye, o boala cu potential fatal.
Care ar fi modul de utilizare a analgezicelor, pentru a va asigura macar un minimum de protectie a sanatatii? l Cititi întotdeauna prospectul „de la cap la coada”, aflati ce substanta activa contine acel medicament si care sunt contraindicatiile. l Folositi analgezice pe un termen cat mai scurt, ele fiind menite sa calmeze durerile acute. Daca aveti dureri timp de mai multe zile la rand, neaparat adresati-va medicului pentru a descoperi cauza acestora. Analgezicele luate pe termen lung sunt periculoase!
Nu „amestecati” pastilele cu alcoolul! Paracetamolul, de pilda, afecteaza ficatul, în mod oarecum similar cu alcoolul, iar daca le combinati, riscul de complicatii creste. Într-un mod similar se poate vorbi si despre antiiflamatoare în cazul afectarii stomacului.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii