Este vorba despre o mica floare parfumata care are tulpina foarte subtire, dar extrem de robusta. Specialistii care au descoperit si au cercetat aceasta floare în ultimii ani, au mentionat ca nu se ofileste foarte repede si daca este îndoita îsi revine rapid. Floarea a fost gasita pentru prima data pe statuia lui Buddha, într-un templu din Coreea de Sud, în anul 1997.
O minune cereasca
În 2010 presa de stat din China a facut referire la aparitia florii de Udumbara, numind-o „o minune cereasca”. A fost o exprimare neobisnuita pentru mass-media din China, deoarece se stie ca regimul comunist chinez îmbratiseaza oficial teoria ateismului, caz în care nu e deloc valabil si nici acceptabil pentru ideologii comunisti mesajul explicit despre venirea unui mare lider spiritual în randul populatiei autohtone a colosului asiatic. Drept urmare, articolele legate de acest lucru au fost totusi eliminate în scurt timp din sursele mass-media de stat, dar între timp s-a reusit sa fie raspandite pe internet.
Conform unei legende budiste, Udumbara vesteste venirea Regelui Sfant „care va întoarce roata de aur ce corecteaza dharma lumii”. (Dharma, în sanscrita însemnand floarea de bun augur venita din ceruri, este un termen spiritual si religios indian. Din dharma izvorasc armonia interioara si satisfactia durabila. Ea presupune cunoasterea, care este scopul vietii si manifestarea acestei viziuni, concretizand-o, prin actiune perseverenta.) Regele Sfant va primi persoanele de orice religie si le va oferi mantuire.
În volumul opt din textele budiste este scris: „Floarea Udumbara – germen al unor forte supranaturale, e o floare cereasca, ea existand în alte dimensiuni. Cand Tathagata sau Regele cu roata de aur va coborî pe Pamant, prin binecuvantarea lui va
înflori Udumbara”.
Legenda vie aducatoare de fericireDeloc surprinzator, legendara floare a început, treptat, sa faca obiectul unor relatari halucinante. Astfel, în octombrie 2000, calugarii unui templu din Seul au observat ceva ciudat pe fruntea unei statui a lui Buddha. Erau 21 de flori mici, albe, de 1 cm înaltime. Udumbara înflorise pe fruntea aurita a lui Buddha. Fireste, mii de credinciosi s-au grabit sa vada minunea convinsi ca Regele Sfant va coborî printre muritori. Apoi, urmatoarea înflorire nu s-a lasat mult asteptata: în octombrie 2004, tot în Seul, Udumbara a fost detectata pe cladirea serviciului de securitate (Korea Central Intelligence Agency). Ceva mai tarziu, ea a aparut si în China, Taiwan, Hong Kong, Malayezia, Singapore, Australia si în America, dezvoltandu-se pe alte plante, pe metal si pe statui ale lui Buddha.
În general însa, planta sfanta bucura locuitorii Pamantului cu aparitiile sale iesite din comun. În gradina batranului Ding, din orasul Shenyang, sunt tevi de otel, care trebuie curatate din cand în cand; ceea ce Ding a început sa faca într-o zi. Curatind, mana bunicului a atins ceva pufos. El a privit si a ramas uluit: micile flori albe au aparut pe teava neteda. Exact 38 de flori cu tulpini mai subtiri decat firul de par uman. Ding a masurat diametrul fiecarei flori: 1 mm.
Conform legendei, Udumbara a înflorit pentru prima data dupa nasterea lui Buddha. De atunci apare extrem de rar – o data la fiecare 3.000 de ani. Budistii considera acest eveniment a fi un semn supranatural. Bunicul Ding l-a privit la fel: „Fara pamant, fara apa… Aceste flori îmi vor aduce noroc!” – s-a bucurat el. Si, fara nicio îndoiala, cele 38 de flori îl vor face fericit.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii