Aflat In orasul Bilbao, Spania, muzeul Guggenheim impresioneaza prin arhitectura moderna a cladirii, imaginea sa fiind aceea a unei noi ere arhitecturale. Dedicat artei contemporane este unul dintre cele cinci muzee ale fundatiei Solomon R. Guggenheim.
A fost proiectat de arhitectul Frank Gehry, Intr-o maniera Indrazneata si deschis publicului la 18 octombrie 1997 de regele Juan Carlos I. Este unul dintre elementele centrale ale reInnoirii urbane si relansarii culturale a orasului si imediat dupa inaugurarea sa a constituit un veritabil punct de atractie pentru turisti din toate colturile lumii. Se spune chiar ca muzeul este cel care, a pus orasul pe harta.
Ideea constructiei muzeului a aparut la sfarsitul anilor ’80 cand guvernul basc a decis sa diversifice structura economica a orasului prin reInvierea zonei din jurul vechiului santier naval. Din 1992 Fundatia Solomon Guggenheim a fost Insarcinata cu realizarea noului muzeu, castigand In aceasta cursa proiectul Incredintat cunoscutului arhitect modern.
Ridicata In stil deconstructivist, constructia nu are, dupa cum sustine administratia muzeului nici macar o singura latura sau suprafata dreapta. Costurile au fost evaluate la 100 de milioane de dolari, dar In final lucrarile au costat doar 89 de milioane. La constructia edificiului au participat cu 5.000 de persoane si a fost ridicat de-a lungul raului Nervion. Materialele folosite au fost piatra, pentru rezistenta si sticla si titanul pentru stralucire.
Fiind situat Intr-un oras portuar este construit astfel Incat sa semene cu un vapor. Panourile de titan reflecta lumina puternic, sugerand formele unui peste. In felul acesta este accentuata dorinta lui Gehry de a ridica o structura cu aparenta organica.
Muzeul apare spectaculos vazut de sus, dar privit de la nivelul strazii nu mai impresioneaza la fel de mult, integrandu-se perfect vechii zone industriale In care este construit.
Nucleul asezamantului Il constituie imensul atriu cu o Inaltime de 50 de metri In jurul caruia sunt interconectate ansambluri din otel, sticla si calcar, gazduind 19 galerii, un auditoriu, un restaurant si birouri. Totul este completat cu lifturi transparente, alei serpuitoare si terase. Suprafata totala a muzeului este de circa 24.000 de metri patrati si chiar mai mult dupa alte surse, jumatate fiind spatiu expozitional.
Cea mai lunga dintre galerii are 130 de metri lungime si 30 de metri latime. Muzeul expune lucrari de Wassily Kandinsky, Paul Cezanne, Pablo Picasso, Constantin Brancusi, Piet Mondrian, Max Ernst, Marcel Duchamp, opere abstracte, expresioniste din Spania si Tara Bascilor.
Exista si un program de expozitii temporare In care sunt prezentate tendintele actuale In arta. Cladirea a slujit ca decor multor productii artistice. Astfel, In 1999 apare In filmul James Bond In secventa In care acesta fura o caseta cu bani de la un bancher elvetian corupt. Memorabile sunt si aparitiile muzeului In videoclipul „Sweetheart” al cantaretei Mariah Carey si In jocul pe calculator Sim City 4.
Muzeul este un simbol al arhitecturii contemporane si un reper inovator pentru alte institutii asemanatoare. Farmecul si ineditul sau sunt reliefate de instalatiile moderne si obiectele de arta electronica.
Multi dintre cei care i-au calcat pragul sustin ca aspectul spectacular al acestuia echipeaza cu totul colectiile artistice ale muzeului care nu prezinta Intotdeauna un interes deosebit.
IRINA STOICA
Comentarii