Ceea ce oamenii manânca la vârsta de 40 de ani ar putea afecta calitatea vietii lor la 70 de ani, conform constatarilor unui studiu realizat de Universitatea Harvard din Statele Unite prezentate la întâlnirea anuala a Societatii Americane de Nutritie din Chicago.
Cercetatorii au constatat, în urma studiului, ca persoanele care au avut o alimentatie sanatoasa începând cu vârsta de 40 de ani prezentau cu 43% pâna la 84% mai multe sanse de a se simti bine, atât din punct de vedere fizic, cât si mental, la vârsta de 70 de ani, comparativ cu cele care nu au urmat o astfel de dieta.
Cercetarea este bazata pe date colectate de la peste 100.000 de persoane care au participat la studii monitorizate timp de 30 de ani. „Alimentatia reprezinta un factor principal în prevenirea bolilor cronice, însa putine studii au analizat si comparat dietele sanatoase si îmbatrânirea sanatoasa, în general, cuprinzând cognitia, sanatatea fizica si mentala”, a declarat autoarea principala a cercetarii, Anne-Julie Tessier.
Un consum mai mare de fructe, legume, cereale integrale, grasimi nesaturate, nuci, leguminoase si lactate cu continut scazut de grasimi a fost asociat cu sanse mai mari de îmbatrânire sanatoasa. În schimb, un consum mai mare de grasimi trans, sodiu si carne, inclusiv carne procesata, a fost asociat cu sanse mai mici de îmbatrânire sanatoasa.
Autorii studiului au declarat ca cercetarea lor are un caracter unic deoarece s-a concentrat pe îmbatrânirea sanatoasa, pe care au definit-o nu doar prin absenta bolii, ci si prin capacitatea oamenilor de a trai independent si de a avea o buna calitate a vietii pe masura ce îmbatrânesc.
„În mod traditional, liniile directoare în materie de alimentatie s-au concentrat pe prevenirea bolilor cronice, cum ar fi bolile de inima”, a declarat Tessier, cercetatoare asociata la Departamentul de Nutritie de la Scoala de Sanatate Publica T.H. Chan din Boston. Ea a notat ca rezultatele acestui studiu „vor servi la informarea recomandarilor de sanatate publica, subliniind importanta dietei la jumatatea vietii în vederea unei îmbatrâniri sanatoase”.
Cercetatorii au analizat date de la peste 106.000 de persoane, începând din 1986. Participantii aveau cel putin 39 de ani si nu sufereau de boli cronice la începutul studiului. La fiecare patru ani, acestia au raspuns la chestionare referitoare la alimentatia lor.
Pâna în 2016, aproape jumatate dintre participantii la studiu au murit si doar 9,2% au supravietuit pâna la vârsta de 70 de ani sau mai mult, evitând bolile cronice si având o buna sanatate fizica si mentala.
Asocierea dintre alimentatie si îmbatrânirea sanatoasa a continuat sa fie semnificativa chiar si dupa ajustarea rezultatelor în raport cu alti factori de stil de viata despre care se stie ca influenteaza sanatatea, dar si cu statutul socio-economic, a remarcat Tessler. Ea a precizat ca cercetarile viitoare ar putea oferi informatii cu privire la impactul potential al trecerii la un plan alimentar mai sanatos mai târziu în viata.
NICUSOR DINCA
Comentarii