Acneea afecteaza una din zece persoane din lume, fiind considerata a opta boala ca raspândire în întreaga lume.
Numeroase studii au asocieri între acnee si consumul de alimente cum ar fi laptele, dulciurile si ciocolata. Studiul Harvard Nurses, efectuat pe un esantion de 50.000 de femei, a descoperit o legatura între laptele baut în adolescenta si acnee. Dar, când vorbim despre acnee, ciocolata este universal condamnata.
A fost rândul Asociatiei producatorilor de ciocolata care au initiat un studiu în care s-au comparat ciocolata pura cu cea de calitate inferioara. Concluzia? Cei care au consumat ciocolata inferioara au avut tot atâtea cosuri ca cei care au consumat ciocolata pura. Concluzia produca-torilor era cea anticipata si anume ca ciocolata nu are niciun efect asupra acneei. Si comunitatea medicala a fost de acord.
Totusi, de-a lungul anilor dilema a persistat. Si în urma cu câtiva ani a fost initiat un studiu dublu-orb controlat placebo, care a analizat efectele consumului de ciocolata, de fapt de pudra de cacao, asupra unor subiecti cu antecedente de acnee. Participantii la studiu au fost împartiti pe grupuri. Un grup a înghitit capsule pline cu cacao pura 100%, un alt grup a înghitit capsule placebo, iar grupul de control nu a facut nimic în acest sens. Cosurile s-au înmultit în rândul celor care au consumat pudra de cacao. Asadar, consumul de cacao poate cauza exacerbarea acneei.
Si chiar daca efectele benefice ale ciocolatei sunt evidente asupra arterelor si starii de oboseala, nu acelasi lucru putem spune când vorbim despre acnee. Daca aveti probleme cu acneea un vinovat poate fi ciocolata.
ECATERINA BATRANEANU
Comentarii