In mod instinctiv, atunci cand constatam ori numai presupunem ca avem febra (nu "avem temperatura", cum ciudat suna o exprimare frecventa: temperatura avem, oricum, iar la omul viu aceasta se situeaza normal in jurul valorii de 36-37 de grade Celsius!), incepem sa ne ingrijoram, intram in panica si dam fuga la metodele despre care credem ca vor avea efecte pozitive, fiindca asa am auzit noi. Astfel, ne infofolim cu plapumi si pleduri, baricadam ferestrele si usile, bem tot felul de ceaiuri, unele bune, altele fara vreun efect in asemenea situatii. Totusi, trebuie sa stim ca…
Daca motivul cresterii temperaturii rezida in raceala sau infectie, febra semnaleaza ca avem o imunitate buna: organismul reactioneaza activ la atacul virusilor si bacteriilor si se straduieste sa-i nimiceasca. Prin urmare, e cazul sa retinem ca nu intotdeauna temperatura ridicata trebuie sa ne ingrijoreze. Doar in cazul in care aceasta depaseste 38 de grade inseamna ca a sosit momentul sa incepem lupta. Dar in cazul temperaturilor mai mici, organismul are nevoie sa i se ofere posibilitatea de a invinge de unul singur boala. Un argument solid, chiar daca poate fi si destul de curios, este acela ca virusii care provoaca raceala incep sa se distruga la 38 de grade Celsius, deci imediat ce temperatura corpului uman creste peste limita normala.
Aminteam in introducerea acestui articol de ceaiuri si trebuie sa spunem ca, la raceala, ceaiul de zmeura e cel mai indicat, desi el este mai putin cunoscut si folosit ca atare. Zmeura contine substante care contribuie la combaterea febrei, insa este la fel de adevarat ca in cantitati mari ceaiul fierbinte de zmeura poate provoca o suprasolicitare a functiei cardiace, care si asa sufera de consecintele febrei. De aceea, ar fi suficienta utilizarea doar a doua cani de ceai pe zi. In acelasi timp, daca va veti "impacheta" cu cat mai multe haine, pleduri, paturi, aerul din jurul corpului se va incalzi intr-atat incat va deregla procesul de termoreglare a organismului. Din acest motiv temperatura corpului se va ridica si mai mult, ceea ce poate cauza palpitatii cardiace, cresterea tensiunii, dispnee. Totodata, ca organismul sa dobandeasca suficienta forta de a lupta cu boala, hranirea trebuie sa fie cat mai rationala, aceasta incluzand in cea mai mare parte fructe, legume, peste fiert sau inabusit, sucuri.
Febra care depaseste 38 de grade trebuie combatuta, desigur, dar nu brusc, ci treptat. Aspirina in acest caz nu este de mare folos, ci, dimpotriva, poate deveni foarte daunatoare pentru tractul gastrointestinal. Mult mai recomandabile sunt preparatele care contin paracetamol. Sa nu omitem insa un element extrem de important, dar intrat in gandirea traditionala in chip deformat, potrivit caruia doar infectiile provoaca temperaturi ridicate ale corpului. Oricat ar parea de straniu, coloana mercurului se poate ridica chiar si de la stres! Acest fenomen este caracteristic pentru oamenii cu un sistem nervos sensibil, persoane introvertite, suspicioase. La copii, febra poate fi conditionata de diferite imprejurari si factori, nu doar de infectii, ci, spre exemplu, in cazul celor mici, la aparitia dintilor.
La fel ca oricare alte simptome si boli, febra are efecte diferite de la o persoana la alta: pe unii ii doboara, altii abia daca o (re)simt, iar la unele persoane termometrul nici macar nu indica febra, aceasta manifestandu-se ca un fel de combustie interna, ceea ce este destul de periculos. Totusi, ce-i de facut, daca suferiti cumplit de febra?
Foarte mult ajuta la scaderea febrei si la imbunatatirea starii generale frectionarea corpului cu o solutie slaba de otet de masa sau solutie de rachiu, precum si compresele reci pe ceafa si tample. Apoi, temperatura va scadea cu 0,3-0,5 grade, daca veti manca un grapefruit sau doua portocale, ori o jumatate de lamaie. La raceala, urmati un regim de pat minimum 6 zile, dintre care 3 sunt necesare pentru combaterea febrei, iar 3 pentru recuperarea organismului. Pe langa ceaiuri, beti cat mai multa apa minerala (dar nu de la frigider!) si bauturi cu vitamine obtinute din fructe, care contribuie la eliminarea reziduurilor medicamentoase din ficat.
De asemenea, daca boala e insotita de tuse, utilizati un "medicament" gustos si benefic: preparati un piure din 1-2 banane, la care adaugati putin lapte fiert caldut si miere. Acest preparat se mananca pe parcursul zilei.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii