Pentru tratarea unei afectiuni, oricare ar fi ea, corpul nostru nu trebuie sa se afle obligatoriu in contact fizic direct cu un remediu, cu un obiect ori cu mainile terapeutului. In acest sens, frecventele undelor ce reprezinta spectrul luminos, percepute in principiu numai de ochi, actioneaza asupra organismului intr-o masura considerabila si complexa, influentandu-ne nu doar starea de sanatate, ci si starile afective sau reactiile – in sens pozitiv ori negativ. Nu e deloc o noutate acest lucru: terapia prin culori este utilizata de mii de ani!
Metodele de aplicare a cromoterapiei sunt cat se poate de simple: purtarea de vesminte avand culori adaptate afectiunii vizate; adaptarea mediului de existenta curent (camera cu zugraveala peretilor, mobilierul, partile textile, sursele si filtrele de lumina etc.) la problemele noastre sau la efectele pe care dorim sa le obtinem; orientarea privirii catre zone de culoare adecvate (verdele padurii, albastrul marii, albul zapezii etc.); utilizarea lampilor individuale de cromoterapie (sunt cele mai eficace si nu prezinta niciun pericol); la nevoie, vizualizarea mental a culorilor care stim ca ne ajuta (necesita un oarecare efort si antrenament, dar cu timpul poate intra in obisnuinta). In fine, trebuie sa nu uitam ca, de fapt, culorile sunt forme de energie ale caror vibratii le resimtim in sensul ca ele distrug conditiile de generare si evolutie a bolii, fara a ataca direct raul.
Rosu. Favorizeaza metabolismul, stimuleaza ficatul, nervii, sangele, combate efectele nocive ale frigului, ne stimuleaza spiritual, de exemplu in contextul unor examene sau concursuri. Asadar, rosul intervine in ameliorarea starii de sanatate in caz de raceala, gripa, frisoane, bronsita, anemie, reumatisme agravate de frig, tuberculoza, neurastenie, diaree; intr-un plan secundar, acestei culori i se atribuie si virtuti stimulative pe plan sexual. Rosul este contraindicat in situatii de hipertensiune, febra ridicata, tulburari mentale si, de asemenea, in cazul pacientilor cu temperament sangvin ori coleric.
Violet. Calmeaza metabolismul si stimuleaza activitatea splinei, diminueaza starile de angoasa si de frica, linisteste inima, purifica sangele, iar in plan umoral elimina sentimentul de ura, irascibilitatea, furia si toate emotiile cu componente violente. Pe de alta parte, intervine favorabil in tulburarile activitatii vezicii urinare, in cistite, in somnolenta si senzatie de greutate dupa mese, in rahitism, afectiuni ele rinichilor, lumbago si sciatica cornice, in caderea parului, iritatii ale pielii, epilepsie, tuse seaca, astm.
Portocaliu. Stimuleaza sistemul respirator si facultatea de a fixa calciul, mareste tonusul sexual, aduce optimism si, fiind un antispasmodic, intervine pozitiv in crampe si in dureri cauzate de tensiuni si de stres, dand o senzatie generala de bine. Totodata, culoarea oranj (portocaliu) amelioreaza slabiciunea plamanilor bolnavi, ajuta in caz de capacitate respiratorie scazuta, bronsita, astm, raceli cronice, hipertiroidie, intreruperea patologica a ciclului lunar la femei si lactatia insuficienta dupa nastere, in calculi biliari, afectiuni ale rinichilor si previne tumorile maligne.
Galben. Stimuleaza sistemul nervos central, energia digestiva si tonusul muscular. Are actiune pozitiva asupra tuturor functiilor digestive si in mod special asupra ficatului si vezicii biliare, ajuta la marirea producerii de sucuri digestive, inclusiv de saliva, si de asemenea actioneaza asupra sistemului limfatic, care curata sangele de impuritati. Prin urmare, galbenul intervine in constipatii, balonari, ficat obosit, vezica biliara atona, idigestie cronica, reumatisme musculare, paralizii, eczeme, dureri de cap, sange impur, paraziti intestinali, iar intr-un plan mai sensibil stimuleaza combaterea starilor de oboseala mentala si de melancolie. Este insa contraindicat in excitatiile mentale, isterii, furie, palpitatii cardiace, alcoolism, inflamatii acute.
Verde. Reduce tensiunea si purifica sangele, ne ajuta sa ne debarasam de problemele mentale sau emotionale importante, are efect favorabil in caz de insomnie, in tulburarile emotionale profunde, in dureri dorsale, iritabilitate, hipertensiune, hemoroizi, afectiuni venerice, stari de furie cauzate de alcoolism, datorita faptului ca aceasta culoare combate enervarea (linisteste nervii) si crizele de agresivitate. In reumatismele acute se recomanda consumul apei solarizate verzi (vezi recomandarile generale din final).
Albastru. Calmeaza si improspateaza sistemul nervos, favorizeaza meditatia si intuitia. Are efecte favorabile in durerile de cap, stari de voma, angina pectorala, laringita, faringita, infectii, febra, inflamatii oculare, ciclu dureros, dureri de dinti, spasme stomacale, epilepsie, caderea parului, afectiuni ale pielii, insomnie, arsuri si muscaturi, bufeele de caldura specifice menopauzei, ulcer la stomac, dureri vertebrale acute. Albastrul este contraindicat in raceli, frisoane, hipertensiune, reumatisme si paralizie; de asemenea, purtarea de imbracaminte in nuante albastre poate favoriza depresia, constipatia si oboseala.
Metoda "sticlei pictate" se poate aplica in cromoterapie fara un efort real. Este vorba despre recipientul in care se obtine apa "solarizata" si care trebuie sa aiba peretii de culoarea corespunzatoare afectiunii pe care dorim sa o tratam astfel. Daca avem la dispozitie sticle sau borcane deja colorate e cu atat mai bine. Daca acestea au peretii transparenti, pur si simplu ii vom colora cu vopsea pentru sticla, care e translucida. Se umple recipientul cu apa plata sau de izvor si se expune la soare timp de cel putin 4 ore. Chiar daca este vreme noroasa, exploziile solare vor incarca apa cu vibratiile specifice. Se beau incet cate 2-3 pahare cu apa solarizata, zilnic, pe stomacul gol (inainte de mesele principale).
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii