Magia rafinamentului. Un exceptional ansamblu de obiecte din aur, incluzand o diadema ornamentata cu motive animaliere, cateva inele, reprezentarea unui cap de cal si 44 de aplice purtand efigia unor figuri si alte bijuterii, a fost descoperit intr-un mormant trac (datand din secolul al IV-lea i.Ch.) intr-un sit din nordul Bulgariei unde se afla un complex funerar apartinand getilor. Nenumarate obiecte pretioase realizate de mesteri experimentati in tehnologia metalurgiei aurului au fost scoase la lumina pe teritoriul Bulgariei in ultimii 100 de ani, imbogatind considerabil patrimoniul cultural, unele dintre ele, precum cele care compun aceasta comoara, fiind realizate cu un rafinament lesne de observat in imagine.
Arheologii bulgari considera ca bijuteriile ar fi apartinut suveranului Gudila, unul dintre socrii lui Filip al II-lea al Macedoniei (tatal lui Alexandru cel Mare).
O noua istorie a armelor ancestrale
In urma efectuarii unui studiu international experimental a fost demonstrat faptul ca in urma cu 500.000 de ani, in Africa de Sud au fost realizate arme de vanatoare prevazute cu varf de piatra, impecabil montate pe tepuse. Protagonistii au fost Homo heidelbergensis, presupusul stramos al omului de Neaderthal si Homo sapiens. Pana acum se credea ca un astfel de arsenal a aparut in urma cu 300.000-400.000 de ani. O diferenta uriasa de timp!
Arheologii care au studiat sute de pietre fasonate din situl Khatu, au constatat ca unele prezentau semne de uzura specifice varfurilor de sageti, altele, retusuri, pentru a le reda ascutimea. Lucrurile s-au lamurit cand au fost identificate cateva varfuri din piatra montate la capatul unor tepuse.
Neindoielnic, este vorba de arme de vanatoare. Oamenii preistorici au dat dovada de stapanirea eficace a tehnicii de montare a varfurior pentru a le asigura o priza puternica, dupa ce creau un orificiu la baza pietrei pentru a introduce tepusa.
Echipa de arheologi a confectionat zeci de copii, recurgand la metodele epocii. Apoi le-au testat cu ajutorul unei arbalete, tinta fiind o gazela moarta. S-a constatat ca, dupa zeci de tiruri, varfurile, care patrundeau pana la oase, se toceau intr-o mica masura. Nu se stie insa daca aceste arme erau aruncate din apropierea prazilor sau erau infipte asemenea unui pumnal. O realizare remarcabila pentru genul Homo.
Cele mai vechi arme descoperite
– 400.000 ani: 3 tepuse din molid, aflate langa oase fosilizate de cai (Germania)
– 33.000 ani: varfuri de sulita din coarne de animale (Dordogne, Franta)
– 19.000/-17.000 ani: arme confectionate din coarne de ren (Danemarca)
– 11.000 ani: fragmente de arcuri si sageti (Stellemoor, Germania)
Unii specialisti presupun ca arcul ar fi fost inventat la inceputul Paleoliticului Superior, in urma cu 35.000 de ani, bazandu-se pe elemente fosile a caror interpretare este constroversata.
DORIN MARAN
Comentarii