• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
marți, 24 iunie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
marți, 24 iunie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Lincoln – un presedinte neuitat de istorie

Lincoln – un presedinte neuitat de istorie

31 ianuarie 2013
in Blitz
A A

Avand ca sursa de inspiratie romanul biografic "Rivalii", scris de Doris Kearns Goodwin, cu un scenariu de Tony Kushner, filmul "Lincoln" regizat si produs de celebrul Steven Spielberg, surprinde ultimele patru luni din viata presedintelui, abolirea sclaviei si uniunea statelor americane. Pelicula, ale carei filmari au inceput in 2011, povesteste despre eforturile celui de-al saisprezecelea presedinte al Statelor Unite ale Americii, Abraham Lincoln, rol incredintat lui Daniel Day-Lewis, de-a trece prin Camera Reprezentantilor un Amendament cu privire la abolirea sclaviei, el conducand Nordul spre o mare victorie impotriva Sudului, in timpul Razboiului Civil American (1861-1865).

Intrigi, discursuri si… politica

Geniul politic al lui Abraham Lincoln a fost cel care l-a ajutat sa devina primul presedinte american care a abolit sclavia si a desavarsit uniunea statelor americane. Romanul fiind prea stufos, pentru a fi cuprins in intregime in film, Spielberg a dorit sa-l surprinda pe Lincoln ca om al deciziilor ce au dus la scrierea istoriei, reliefand totodata si abilitatile sale politice incontestabile, tactul desavarsit si modul in care a stiut sa strabata cu succes o perioada greu incercata. Sperantele lui Lincoln pentru trecerea amendamentului se bazau pe sprijinul Partidului Republican, al carui fondator, Francis Preston Blair (interpretat de Hal Holbrook) se bucura de mare influenta, fiind dornic de a pune capat ostilitatilor, cat mai curand posibil. Discutiile se complica, iar in schimbul sprijinului sau, Blair ii cere presedintelui sa angajeze imediat negocierile de pace intre Uniune si Confederatie. Eforturile sunt mari dar Lincoln il autorizeaza pe acesta, fara tragere de inima sa poarte discutii. Cand Amendamentul este, in sfarsit dus la Camera Reprezentantilor, exista o dezbatere controversata, intre republicanul Thaddeus Stevens (jucat de Tommy Lee Jones) si un democrat, George Pendleton.

Presedintele va avea conversatii interesante cu doamna Lincoln (Sally Field), Robert Lincoln, fiul (Joseph Gordon Levitt) dar si, cu toti cei care reprezinta partidele politice. Luate impreuna, aceste conversatii denota dificila situatie cu care se confrunta presedintele pe toate planurile. Pe langa obligatiile sale ca sef de stat el trebuie sa-si indeplineasca si rolul de sot si tata devotat. Cu curaj moral si determinarea feroce de-a reusi, alegerile sale din momentele critice vor schimba soarta generatiilor viitoare. Lupta are loc nu numai in cabinet ci si in afara cabinetului de presedinte.

In noaptea de 14 aprilie 1865, Lincoln, dupa o sedinta , unde s-au discutat masurile viitoare pentru eliberarea negrilor, isi aminteste ca este asteptat de doamna Lincoln pentru a merge la teatru. Aici el este impuscat, iar medicul sau il declara mort.

Aprecieri pe scara larga

Filmul a primit laude si aprecieri mai ales datorita performantelor lui Day-Lewis, multi dintre critici, considerandu-l un posibil pretendent pentru Premiul Academiei pentru cel mai bun actor. Un astfel de film ar putea fi considerat o contributie importanta la iconografia americana. Am spune un film bun, in loc de un film biografic. Lincoln este povestea unui anumit eveniment, nu numai in viata presedintelui, ci, mai ales, in viata natiunii americane. Chiar daca in aceasta poveste un rol decisiv il joaca presedintele Lincoln, acesta nu este coplesitor.

Actori si regizor

Filmul Lincoln a avut la pupitru unul dintre cele mai mari nume din intreaga istorie a filmului: Steven Spielberg. El a realizat, de-a lungul timpului, multe filme cunoscute, de aceea, ori de cate ori numele sau apare ca regizor, cinefilii sunt instantaneu interesati de ceea ce a realizat. In 2011 el a regizat War Hors, nominalizat pentru sase premii Oscar. In 2012, aduce pe ecran aceasta drama istorica, numita simplu Lincoln.

Personajul principal, Lincoln, este interpretat de unul dintre cei mai buni actori ai generatiei sale, dar si unul dintre cei mai selectivi: Daniel Day-Lewis. Nascut in 1957 la Londra, actorul este castigator a doua premii Oscar (1990 pentru rolul din My Left Foot si in 2008 pentru prestatia sa din There Will Be Blood), pentru care primeste si Globul de Aur (2008) si alte premii la fel de importante, demonstrand ca este un actor de mare clasa. Rolurile sale au substanta si pasiune, putand juca de la filmele de dragoste pana la cel mai fioros si sangeros gangster. Un actor cu voce profunda care fascineaza la fiecare aparitie. La sfarsitul filmarilor, producatorul Kathleen Kennedy, descria performanta lui Lewis ca fiind "remarcabila". Ea a spus: "In fiecare zi privindu-l veti avea frisoane, gandind ca Lincoln sta in fata voastra".

In ceea ce priveste Prima Doamna, Mary Todd Lincoln, impecabil interpretata de Sally Field, regizorul filmului a recunoscut ca "ea a fost intotdeauna prima alegere pentru a portretiza toata fragilitatea si complexitatea personajului". Este o actrita nascuta in anul 1946, in California, dubla castigatoare a Premiului Oscar, avand in palmares si doua premii Globul de Aur si 3 premii Emmy.

IOANA FLORIA

ShareTweet
Articolul precedent

Horoscopul saptamanii: 4 – 10 februarie 2013

Urmatorul Articol

Culori vindecatoare

Articole Similare

Blitz

Tom Cruise, actor si cascador

23 iunie 2025

Într-o epoca în care efectele speciale generate pe calculator domina industria cinematografica,...

Blitz

Milenii de exploatare a sarii

23 iunie 2025

Rezultatele a 20 de ani de cercetare arheologica în vechea zona de...

Blitz

Cleopatra, superproductia care a adus Hollywood-ul la un pas de ruina

16 iunie 2025

Filmul „Cleopatra”, regizat de Joseph L. Mankiewicz, este cunoscut nu doar ca...

Blitz

Rubens la Palat

16 iunie 2025

Cea mai valoroasa pictura din România este prezentata la Palatul Culturii din...

Blitz

Filme pe care le-am revedea la nesfârsit

9 iunie 2025

Exista unele filme pe care simti întotdeauna ca trebuie sa le urmaresti...

Blitz

Hotel Victoria

9 iunie 2025

O expozitie care propune descoperirea povestii unei cladiri emblematice de pe Strada...

Urmatorul Articol

Culori vindecatoare

Febra - inamic si aliat

Actualitatea arheologica

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

19 iunie 1953 – Executia sotilor Rosenberg

23 iunie 2025

În seara zilei de 19 iunie 1953, închisoarea Sing Sing din New...

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

Urgente pe canicula

23 iunie 2025

Este foarte limpede ca transformarile climatice anuntate de meteorologi au si o...

Citeste mai departe
Femina Club

„Secretele” rujurilor

23 iunie 2025

Pentru a fi... senzuale, netede si catifelate, buzele se îngrijesc la fel...

Citeste mai departe
Femina Club

Rizoto cu limba de vitel

23 iunie 2025

O ceasca orez, o limba de vitel, o ceapa, 1 morcov, 1...

Citeste mai departe
Horoscop

Horoscopul saptamanii: 23-29 iunie 2025

23 iunie 2025

BERBEC 21.03-20.04: Sunteti pregatiti sa luati initiativa si sa mergeti dupa ce...

Citeste mai departe
Istorii

Sakae Oba, „vulpea din Saipan”

23 iunie 2025

Fidelitatea si obedienta militarilor japonezi care au luptat în cel de-al Doilea...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.