Confruntat cu infectiile curente (rinofaringita, otita, bronsita, angina), organismul copilului mic sufera rapid o crestere a temperaturii. De obicei, parintii, fie ei mai putin experimentati ori trecuti prin asemenea situatii, la inceput sunt foarte ingrijorati si nu adopta chiar cele mai potrivite masuri. Un motiv e si ca raportarea la context a cunoscut in ultimii ani noi moduri de abordare. Iata asadar cateva repere utile pentru a gestiona corespunzator un episod de febra la copilul mic!
– Febra nu este o boala care trebuie tratata. Vorbim despre un simptom important, care arata ca organismul se apara impotriva unei infectii.
– Antibioticele nu fac sa scada febra. Ele nu „ataca” acest simptom, ci bacteriile responsabile de declansarea infectiei. Asta, in caz ca avem de-a face cu o infectie bacteriana si nu cu una virala; in cazul din urma, antibioticele nu au niciun efect.
– Aspirina nu e singurul medicament eficace impotriva febrei si chiar sunt medici care nu o recomanda pentru copii, deoarece e susceptibila de provocarea unor complicatii neurologice rare, dar grave, in caz de infectie virala. De asemenea, nu se va da niciodata aspirina sau antiinflamatoare nonsteroidiene unui copil cu varicela sau suspect de varicela.
– „Traditionala” baie rece care ar scadea febra nu e nici ea recomandata, intrucat nu e eficace si, mai mult, induce riscul agravarii simptomelor. De asemenea, parerea preconceputa ca bolnavul cu febra trebuie impachetat in cat mai multe haine si plapumi nu e deloc potrivita. Dimpotriva, copilul trebuie sa stea, la modul rezonabil, fireste, ceva mai dezvelit, pentru a se permite eliminarea din corp a caldurii.
– Antibiotice in caz de rinofaringita sau de gripa? Nimic mai gresit! Aceste boli sunt provocate de virusi; or, asa cum am aratat, antibioticele actioneaza numai in cazul infectiilor cauzate de bacterii. Totusi, uneori se prescriu antibiotice si in infectii virale, insa pentru a se preveni eventualele complicatii.
– De obicei (dar nu obligatoriu, daca micutul suporta fara alte probleme situatia) un tratament impotriva febrei se are in vedere cand temperatura a trecut de 38,5şC. Se poate insa ca febra sa dispara singura si e bine sa se urmareasca acest obiectiv, cata vreme nu apar complicatii, deoarece un medicament contra acesteia nu vindeca, ci doar atenueaza suferinta.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii