Atâta timp cât alimentatia si gastronomia, in general, abordata in mod decent, nu se transforma în extravagante fara legatura cu ideea de nutritie, putem vorbi fara retinere despre orice aliment si ca despre un leac blând al celor mai diverse afectiuni. Astazi, despre o leguma banala, dar nebanuit de valoroasa pentru sanatate. Sursa excelenta de vitamine, minerale si proteine, mazarea este apreciata mai ales datorita gustului sau fin si proaspat, lucru care o face potrivita în special pentru preparatele culinare din sezonul cald. Fie ca este vorba de supe sau ciorbe, salate, paste sau diferite mâncaruri traditionale, mazarea este o veritabila vedeta a primaverii.
In general, majoritatea gospodinelor stiu ca mazarea este sanatoasa, însa putine sunt constiente si cât de sanatoasa este. Foarte bogata în vitamina K, responsabila cu activarea calciului în organism, ea ajuta la întarirea oaselor. Totodata, contine si numeroase vitamine din complexul B (B1, B2, B3, B6, B9), rolul acestora fiind de a regla nivelul de carbohidrati, lipide si proteine din organism. Mai mult, mazarea abunda în minerale, printre care se numara fierul, magneziul, potasiul, cuprul si sodiul, dar si în vitamina A si C, putând fi considerata o adevarata „bomba” cu vitamine si minerale benefice organismului.
Datorita continutului ridicat de vitamina K si B6, mazarea este recomandata femeilor de vârsta a doua, susceptibile de osteoporoza, prin faptul ca întareste sanatatea oaselor, fiind astfel eficienta în prevenirea osteoporozei si a arterosclerozei. De asemenea, consumata frecvent, reduce riscul de degenerescenta maculara, contribuind la îmbunatatirea sanatatii ochilor. Meritul pentru aceasta remarcabila proprietate a sa îl are luteina, un carotenoid pe care corpul îl transforma într-un antioxidant.
Beneficiind de un continut ridicat de antioxidanti, acid folic, vitamina A si C, mazarea, consumata frecvent, lupta în mod eficient împotriva radicalilor liberi, reduce riscul aparitiei bolilor cardiovasculare, regleaza nivelul de colesterol din sânge si pe cel al tensiunii arteriale si previne tulburarile de ritm ale inimii.
Totodata, datorita continutului ridicat de fier, magneziu, seleniu si a complexului de vitamine B, mazarea are un puternic efect energizant, fiind un remediu eficient împotriva anemiei, si, implicit, a oboselii cronice. Nu în ultimul rând fiind sursa bogata de fibre si proteine, unul dintre beneficiile consumului de mazare este cel de a induce senzatia de satietate. În plus, cosumul ei are si nenumarate efecte asupra sistemului digestiv: previne constipatia, îmbunatateste digestia, regleaza nivelul glicemiei si contribuie la eliminarea toxinelor din organism.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii