Microelementele
Asa cum am mentionat când am deschis..
Microelementele
Asa cum am mentionat când am deschis… „Flaconul cu pastile de primavara”, microelementele, ca si macroelementele de care ne-am ocupat pâna în prezent, sunt tot atât de necesare bunei functionari a organismului, chiar daca ele se gasesc într-o concentratie mai mica, necesarul zilnic fiind mult mai scazut. Principalele microelemente sunt: fierul, cuprul, iodul, seleniul, zincul, dar si cromul, cobaltul, fluorul, litiul, manganul, molibdenul a caror concentratie se masoara în micrograme.
Fierul – component de baza al hemoglobinei
Dintre microelemente, fierul este cel mai cunoscut. Organismul uman are nevoie de aproximativ 4 grame de fier, 70 la suta din aceasta cantitate intrând în componenta hemoglobinei. Prin intermediul hemoglobinei, fierul intervine în asigurarea uneia dintre functiile vitale ale organismului, e vorba de functia respiratorie, dar si în procesele legate de asigurarea energeticii celulare, procesele de oxidoreducere si în sinteza acizilor nucleici. Deoarece globulele rosii care contin hemoglobina, au o viata de 120 de zile, un aport zilnic de fier este esential pentru pastrarea sanatatii. Fierul se gaseste în cantitati suficiente în alimente, în special în carne, organe, produse vegetale (cereale, zarzavaturi, verdeturi, fructe, pâine neagra, organisme marine). În ciuda unui mit, spanacul nu detine locul I în topul alimentelor celor mai bogate în fier, acesta fiind surclasat de urzici, papadie, fasole si stafide, potrivit celor mai noi cercetari în acest domeniu. Laptele, desi are un continut mai mic în fier, este un aliment pretios deoarece îi ofera organismului acest microelement într-o forma foarte asimilabila. Deficitul de fier se manifesta prin anemie, oboseala la efort, apatie, palpitatii, sensibilitate la infectii. Cercetari recente sustin ca organismul aflat sub incidenta unei boli infectioase, declanseaza o batalie între microbi, virusi etc. si sistemele de captare-aparare pentru fier, deoarece atât microorganismele, cât si virusii sau tumorile au nevoie de fier pentru multiplicare. În consecinta, la pacientii cu boli infectioase se înregistreaza o concentratie mai scazuta de fier în sânge.
Alimentatie variata în post
Dincolo de perspectiva religioasa asupra acestei perioade de restrictii alimentare, medicii nutritionisti...
Comentarii