Organizatia non-guvernamentala din Marea Britanie „Diabetes UK” atentioneaza toate persoanele, in primul rand parintii, sa observe cu mare atentie cateva semne distinctive ale diabetului la copii: – setea (copiii pot consuma o cantitate mai mare de apa, dar sunt incapabili sa isi potoleasca setea); – oboseala (copiii se pot simti mai obositi decat de obicei); – pierderea in greutate (copiii pot slabi vizibil si nu neaparat din cauza unui regim alimentar nepotrivit).
Prin urmare, principalele simptome la copii ale diabetului zaharat de tip II sunt: – urinatul frecvent, in special noaptea; – setea pronuntata; –oboseala; – pierderea inexplicabila in greutate; – mancarimi in jurul organelor genitale, fiind posibila si infectia fungica; – cicatrizarea dificila a ranilor; n vederea blurata din cauza uscaciunii ochilor.
Un simptom al rezistentei la insulina este si formarea unor portiuni de piele intunecata, denumite „acanthosis nigricans”. Sindromul polichistic ovarian este o alta afectiune asociata cu rezistenta la insulina, desi nu constituie un semn definitoriu al acesteia. Parintii sau rudele apropiate trebuie sa mearga cu copiii la medic, daca un simptom sau cateva dintre acestea sunt observate la cei mici.
In majoritatea cazurilor, copiii resimt simptomele de baza, insa unii dintre acestia pot sesiza doar unul sau doua dintre ele, iar altii – nici un simptom. Iata de ce este extrem de important ca adultii sa observe daca copilul a inceput sa consume mai multe lichide, sa oboseasca mai repede sau sa urineze mai des si mai mult.
In momentul de fata, prevenirea diabetului zaharat de tip I nu este posibila, in schimb diabetul zaharat de tip II poate fi prevenit.
Iata prin ce modificari ale stilului de viata poate fi realizat acest lucru: – mentinerea unei greutati corporale optime (Excesul de greutate este un factor de risc pentru aparitia diabetului zaharat de tip II, deoarece mareste probabilitatea aparitiei rezistentei la insulina.); – activitatea (Activitatea fizica reduce rezistenta la insulina si ajuta la mentinerea tensiunii arteriale intre limitele normale.); – limitarea consumului de bauturi si de alimente dulci (Aceste produse pot contribui la cresterea in greutate si la probleme cu functionarea insulinei.); – stabilirea unei diete echilibrate (Alimentatia bogata in fibre, minerale, vitamine, proteine de calitate va diminua riscul aparitiei diabetului de tip II.).
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii