Se vorbeste foarte mult (din nefericire cu urmari pozitive aproape nule) despre numeroase alimente produse la scara industriala care par a fi realizate si efectiv aruncate pe piata doar pentru a se obtine profit financiar cat mai mare si, pe de alta parte, pentru a-i crea cumparatorului iluzia ca a consumat o mancare gustoasa, hranitoare, sanatoasa.
Unele dintre ingredientele mult-folosite la prepararea si la obtinerea unor marfuri alimentare excelent vandute sunt hormonii de crestere – substante introduse in hrana animalelor pentru a lua in greutate mult mai repede decat in mod obisnuit. Desi constituie o adevarata „mana cereasca” pentru producatori, acestia devin sursa de boli grave pentru consumatori, creand un lant de efecte secundare inca de la varste fragede, intre cele mai periculoase fiind pubertatea precoce, cancerul digestiv, cel de san, de prostata sau obezitatea.
Copiii, primele victime
Afectate de consumul regulat si prelungit al alimentelor cu continut de asemenea hormoni sunt persoane din toate categoriile de varsta, insa aici apar anumite particularitati. De pilda, in cazul copiilor, intervine pubertatea precoce, la fete apare menstruatia la varste foarte mici, supraponderalitatea devine mult mai frecventa, poate fi afectata tiroida, cu consecinte imprevizibile. Unul dintre hormonii de crestere utilizati mai ales la animale este estrogenul, cel care declanseaza toate dereglarile hormonale la copii si la adolescenti. Din aceasta cauza apar pubertatea precoce, celulita la varste foarte mici, cresterea rapida in greutate.
Carnea rosie si laptele integral contin grasimi saturate care cresc riscul aparitiei bolilor de inima. Obiceiul multor consumatori de a-si umple cosul de cumparaturi cu mezeluri este foarte daunator, el fiind conditionat de „amanuntul” pervers al pretului scazut. Motivul periculozitatii – astfel de alimente contin aditivi alimentari la care efectul nefast e cel putin dublu, intrucat induc dependenta.
Unul dintre cei mai utilizati aditivi este glutamatul de sodiu, o substanta care imita perfect gustul condimentelor naturale si care provoaca adictie; se utilizeaza in alimentele procesate care sunt produse din carne de calitate inferioara. Mai mult, grasimea si pielita din care sunt realizate aceste produse confera doar o falsa senzatie de satietate, fara a acoperi valoarea nutritionala de care organismul are nevoie.
Sanatatea animalelor si bolile consumatorilor
Din gama elementelor nenaturale prezente in produsele de origine animala fac parte si alte chimicale. Carnea mai poate contine antibiotice neeliminate din organismul animalelor si care ajung, prin consum, si in organismul uman. Astfel se dezvolta rezistenta la antibiotice a consumatorilor; un pericol major, intrucat daca ajung in situatia de a avea nevoie de un tratament de acest fel, pacientii nu mai raspund la el. Intre alimentele ce contin toate aceste substante se numara si mancarea de tip fast-food: ea doar ingrasa si priveaza organismul de proteine si glucide sanatoase care sa sustina energia organismului, potrivit medicilor.
Nu in ultimul rand, mentionam un fenomen de amploare, cu efecte imprevizibile pe termen lung si la scara globala: denaturarea echilibrului hormonal la copiii hraniti cu produse animale ce contin diversi hormoni.
Medicii avertizeaza ca puii de crescatorie duc la efeminare, dar si laptele de vaca nepasteurizat, mezelurile, soia modificata genetic, prezenta astazi in toate formele si alimentele posibile. La baietii sub 10-12 ani, invazia hormonilor feminini asupra testosteronului reprezinta o problema: criza genitala consta in inflamarea glandelor mamare si chiar secretia unui lichid. Iar dezastruosul proces avanseaza rapid: daca in urma cu cinci ani aparea un caz la cateva luni, acum sunt semnalate 5-6 pe luna.
Glandele mamare incep sa creasca necontrolat cand in corpul baietilor se acumuleaza mai mult estrogen (hormonul sexual feminin) decat testosteron (hormonul sexual masculin), iar principala sursa de hormoni feminini e carnea de la animale din crescatorii, hranite si tratate cu stimulente si antibiotice, urmata de laptele de vaca natural, nefiert sau nepasteurizat.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii