Cercetatorii de la Harvard au studiat, în cadrul unui program de mare amploare, functia cognitiva a mai mult de 16.000 de femei, timp de ani de zile. Una dintre constatarile-cheie: consumul de fructe de padure pe termen lung poate fi asociat cu rate semnificativ mai scazute ale dementei.
Afinele, murele, zmeura, capsunele încetinesc declinul cognitiv inerent avansarii în vârsta. Concret, în cazul participantelor la studiu, fructele de padure au întârziat îmbatrânirea cognitiva cu 2 ani si jumatate.
Carui fapt se datoreaza aceste rezultate impresionante? Fructele de padure se remarca printr-o serie de proprietati antiinflama-torii si antioxidante. Accentul cade asupra antocianinelor, pigmentii naturali albastru-purpuriu specifici acestei categorii de fructe. S-a demonstrat capacitatea lor de a traversa bariera hemato-encefalica si de a actiona în interiorul regiunilor cerebrale responsabile pentru functiile învatarii si memoriei, precizeaza dr. nutritionist Cristian Panaite.
Daca va întrebati de ce nu ne axam pe suplimente cu antocianine, ar fi util sa aflati ca nu a existat niciun studiu care sa le atribuie beneficiile cognitive exclusiv acestor fitonutrienti. Antocianinele îsi dovedesc eficienta atunci când consumam fructele în sine, functionând dupa principiul „întregul este mai mare decât suma partilor sale”.
Fructele si legumele reduc riscul de boli cerebrale
Dieta bazata pe plante joaca un rol semnificativ în mentinerea sanatatii, ajutând la diminuarea riscului de boli cronice. Daca ne dorim sa îmbatrânim frumos si sanatos, trebuie sa devenim adeptii consumului de alimente vegetale. Acestea contribuie la încetinirea proceselor complexe pe care le parcurge orice organism odata cu trecerea timpului.
În fata unei asemenea evidente, cercetatorii s-au întrebat daca nu cumva fructele si legumele îi pot oferi si creierului protectie împotriva consecintelor îmbatrânirii. Creierul ocupa mai putin de 2% din greutatea corpului, dar poate arde pâna la 50% din combustibilul necesar supravietuirii.
Doua dintre cele mai serioase probleme cauzate de dementa sunt cele de miscare si di-ficultatea de a ne aminti lucrurile. Dementa îi lipseste treptat pe adultii în vârsta de indepen-denta, de autocontrol si chiar de identitate.
De aceea, în ultima vreme a crescut exponential interesul pentru rolul pe care polifenolii din plante îl pot îndeplini în tratamentul dementei. Exista 4.000 de tipuri de fitonutrienti omniprezenti în alimentele de origine vegetala, care au capacitatea de a lupta împotriva oxidarii si inflamatiei, crescând totodata fluxul de sânge care ajunge la creier.
Concluziile studiilor stiintifice
Multiple cercetari si-au propus sa analizeze modul în care fructele pot interveni în prevenirea sau chiar inversarea schimbarilor neurologice asociate cu îmbatrânirea. Initial, a fost testat în laborator efectul afinelor asupra cobailor, dar se împlineste un deceniu de la primele studii asupra subiectilor umani încheiate cu succes. Afinele aduc îmbunatatiri vizibile pentru memoria adultilor mai în vârsta si pot preveni sau atenua degenerarea creierului.
Si alte fructe cu antocianine, de culoare albastru-violet, au fost supuse cercetarilor. Sucul de struguri a demonstrat beneficii similare, îmbunatatind învatarea verbala. S-a concluzionat ca sucul de struguri poate spori functia cognitiva la adultii care se confrunta cu declinul memoriei. Va veti întreba poate de ce a fost testat sucul si nu strugurii întregi. Cercetatorii au apelat la aceasta varianta pentru ca nu ar fi putut sa proiecteze un placebo care sa arate exact ca boabele de strugure si sa aiba acelasi gust, analizând o comparatie valida.
Efectul benefic a fost confirmat si în cadrul unor studii care au aratat ulterior cresterea activarii neuronale în anumite parti ale creierului asociate cu memoria. Concluziile se întemeiaza pe interpretarea unor scanari functionale RMN.
Imaginati-va numai ce implicatii pot avea aceste descoperiri asupra sanatatii dumneavoastra! Nu este deloc dificil sa integrati fructele de padure în dieta zilnica. Mai ales când aveti o miza atât de impor-tanta precum sustinerea functiei optime a creierului pe o perioada cât mai îndelungata.
Adaugati 150 de grame de afine la iaurtul dumneavoastra de dimineata. Alternativ, preparati smoothie-uri cu afine, zmeura sau capsuni, la care puteti adauga si alte fructe care va plac. De asemenea, fructele de padure sunt ideale pentru gustarile rapide si deli-cioase de care aveti nevoie pe parcursul zilei, între mesele principale.
ECATERINA BATRANEANU
Comentarii