Activitatea fizica regulata constituie un element important în gestionarea sanatatii generale si a diabetului, în mod special. Explicatia se refera la faptul ca acest tip de terapie noninvaziva ajuta la controlul nivelului de glucoza si mentine inima sanatoasa.
Totusi, dezvoltarea unui obicei zilnic de activitate fizica poate deveni, în acelasi timp, o adevarata provocare. Iar ea se adreseaza deopotriva persoanelor „nesportive” si celor care au inclusa în stilul de viata practicarea regulata a unui sport ce solicita fizic organismul: fotbal, tenis de câmp ori de masa, înot, schi etc.
De mentionat însa ca a fi o persoana activa si a practica un sport nu înseamna obligatoriu acelasi lucru.
O „explozie” de sanatate
Activitatea fizica reprezinta actul de a pune corpul în miscare, astfel încât sa foloseasca, sa consume mai multa energie. Orice element care misca corpul prin cresterea ritmului cardiac si a circulatiei sângelui pentru mai mult de câteva minute este considerat activitate fizica.
De ce este aceasta atât de importanta? Mentinerea corpului în miscare are numeroase beneficii imediate si pe termen lung pentru sanatate. Pe termen lung, activitatea fizica regulata contribuie la sanatatea oaselor, la îmbunatatirea activitatii inimii, a circulatiei sângelui si a tensiunii arteriale.
Pentru persoanele cu diabet zaharat de tip 2, activitatea fizica regulata are un impact direct asupra capacitatii organismului de a utiliza sensibilitatea la glucoza si la insulina.
Mai exact, în timp, prin întarirea muschilor se mareste sensibilitatea la insulina, astfel încât corpul sa o foloseasca mai bine pe cea pe care o produce. De asemenea, poate scadea nivelul de glucoza prin declansarea capacitatii muschilor si a organelor de a utiliza glucoza în sânge si totodata duce la pierderea în greutate, inclusiv la pierderea grasimii abdominale, care este puternic asociata cu rezistenta la insulina.
Miscarea înseamna viata
Cel mai important lucru de retinut este ca toate miscarile pot conta pentru atingerea obiectivelor propuse. Conform OMS, adultii ar trebui sa faca 150 de minute de activitate fizica în fiecare saptamâna (obiectivul pe termen lung), dar alte studii au înregistrat rezultate pozitive cu mult mai putine minute.
O plimbare de 15 minute dupa masa sau parasirea biroului pentru o miscare de trei minute la fiecare ora pe parcursul zilei, au îmbunatatit nivelul zaharului din sânge. Totodata, mai ales daca ati fost inactiv de ceva timp, ar trebui sa începeti treptat si sa va relaxati, fara a face din asta o obligatie mai greu de suportat.
De exemplu, coborâti din autobuz cu o statie mai devreme si mergeti câteva sute de metri în plus, iar când aveti de urcat la un nivel superior, urcati pe trepte în loc sa luati liftul sau scara rulanta. Acesta este un alt mod de a spune ca miscarea înseamna viata. Pentru ca diabetul nu trebuie sa fie un obstacol în calea unei vieti active. Dimpotriva!
A fi activ având diabet înseamna si sa va monitorizati mai bine nivelul zaharului din sânge pentru a va optimiza eforturile si a minimiza riscurile.
Nu este vorba doar despre a arde calorii, ci în primul rând de a va întari corpul pentru a face fata mai bine provocarilor de zi cu zi. Combinând exercitiul fizic si monitorizarea zaharului din sânge, deveniti „jucatorul principal” în propria sanatate.
Mentineti controlul!
Daca medicul v-a prescris automonitorizarea zaharului din sânge, este esential sa întelegeti ca aceasta trebuie facuta înainte, în timpul si dupa activitatea fizica, ea însemnând cheia pentru maximizarea beneficiilor exercitiilor fizice. Aceasta va permite sa evitati situatiile de dezechilibru glicemic – adica hipoglicemie sau hiperglicemie.
Iata câteva sfaturi pentru a mentine controlul în timpul miscarii:
– Înainte de a începe, asigurati-va ca glicemia are nivelul între 1,30 g/L si 2,5 g/L. Daca este sub 1,26 g/L, un aport mic de zahar poate ajuta sa fiti în siguranta. Daca este peste 2,52 g/L, mai bine amânati activitatea.
– În timpul exercitiilor fizice, fiti atent la corpul dumneavoastra si la semnele variatiilor de zahar din sânge. O verificare rapida poate face toata diferenta.
– Dupa exercitiu: este important sa verificati glicemia imediat, dar si doua ore mai târziu, pentru a întelege exact impactul activitatii asupra corpului.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii