Circa 676.000 de decese sunt legate anual de sedentarism, comparativ cu 337.000 de decese legate de o greutate corporala excesiva, la nivel european. Expertii au ajuns la concluzia ca un program de exercitii simplu, cum ar fi 20 de minute de mers pe jos la pas vioi, în fiecare zi, ar aduce beneficii importante. În plus, exercitiile fizice sunt benefice oricui, indiferent de greutatea corporala. Pe de alta parte, este cunoscut faptul ca persoanele slabe au un risc mai mare de a avea probleme de sanatate daca sunt inactive, iar persoanele obeze care fac exercitii au o stare de sanatate mai buna decât cele care nu urmeaza niciun fel de programe de exercitii fizice. Studiul a încercat sa prezinte pericolele relative ale sedentarismului si obezitatii.
Oamenii de stiinta au urmarit 334.161 de europeni pe o perioada de 12 ani, evaluând nivelul de exercitii fizice urmate, circumferinta taliei si înregistrând fiecare deces. Riscul cel mai mare de deces prematur a fost descoperit în rândul subiectilor inactivi, atât în rândul participantilor cu o greutate normala, cât si al celor supraponderali si obezi. Eliminarea sedentarismului în Europa ar duce la o scadere cu 7,5% a ratei mortalitatii, în timp ce eliminarea obezitatii ar scadea rata deceselor cu doar 3,6%. Dar nu se pune problema în a alege doar una dintre probleme.
Trebuie sa facem eforturi pentru a reduce si incidenta obezitatii, insa activitatea fizica trebuie recunoscuta ca fiind o strategie foarte importanta privind sanatatea publica. Este suficient ca oamenii sa faca exercitii de tipul mers vioi, pentru a influenta pozitiv starea de sanatate. Oamenii ar trebui sa ia în considerare faptul ca o zi are 24 de ore; 20 de minute de activitate fizica, echivalentul unei plimbari mai rapide, ar trebui sa fie usor de inclus în programul oricui, în drumul spre sau de la munca, în pauzele de masa sau seara, în loc sa se uite la televizor. Bolile provocate de inactivitate si obezitate au fost, în mare parte, aceleasi, cum ar fi maladiile cardiovasculare, potrivit studiului. Totusi, diabetul de tip II a fost mai frecvent în cazul subiectilor obezi.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii