Un fel de prieten ce nu vorbeste in grai omenesc, padurea ne ofera dintotdeauna absolut tot ce ne este necesar traiului, inclusiv (sau, poate, inainte de orice altceva) cele trebuincioase protejarii, pastrarii si remedierii sanatatii. Toate acestea ne sunt alaturi si nu ne tradeaza niciodata. Mugurii cu actiune expectoranta ai pinului sunt utilizati la fabricarea produselor destinate cailor respiratorii, de mai multe mii de ani. Pe timpul faraonilor, vracii egipteni foloseau pinul pentru dezinfectarea bronhiilor. Extractele din rasini sunt, de asemenea, eficace contra reumatismului, gutei si a bolilor de piele.
Hidroterapia se poate lauda cu calitatile conurilor verzi si ale acelor, care se gasesc ca extracte in numeroase saruri de baie. Datorita uleiurilor esentiale, taninului si vitaminei C pe care le contin, mugurii de pin (Pinus sylvestris) vindeca spectaculos bolile aparatului respirator si sunt cicatrizanti. Uleiul esential este antiinflamator, expectorant, antiseptic, fluidifiant al secretiilor bronsice, sedativ al tusei, dezinfectant al cailor respiratorii si diuretic. De asemenea, da rezultate bune in vindecarea afectiunilor laringelui, traheei si a bronhiilor si mai este indicat in tratamentul pleuritelor si pneumoniilor. Pentru afectiunile laringelui si traheei se foloseste sub forma de inhalatii. De asemenea, se utilizeaza si in cistite, cataracte, uretrite, pielite.
Seva mesteacanului are cea mai importanta calitate terapeutica dintre toate secretiile arborilor. In Suedia se produce din aceasta zahar si vin; in Rusia se prepara bere si un fel de pasta pentru a se amesteca si cu caviar; in anumite provincii franceze se prepara un vin spumos asemanator cu sampania. Scoarta mesteacanului are calitati febrifuga, diuretica si stimuleaza digestia. Infuziile din frunze de mesteacan sunt eficace contra gutei, reumatismului si calculilor renali, iar mugurii activeaza secretia biliara.
Mesteacanul (Betula alba) este perfect si pentru reglarea sistemului nervos sau tratarea bolilor de rinichi. De asemenea, curata organismul de toxine. In gemoterapie se folosesc muguri, seminte si seva de mesteacan, puse la macerat.
(Produsele pe baza de mesteacan se administreaza diferit. Gemoderivatul din muguri 30-50 picaturi, de 2-3 ori pe zi, in tulburari de crestere; 50-70 picaturi, de 1-2 ori pe zi, in caz de afectiuni reumatismale si renale. Gemoderivatul din seminte: 50 picaturi, de 2 ori pe zi, in caz de surmenaj, pierderi de memorie. Se indica in special pentru tinerii care au de sustinut examene dificile. Gemoderivatul din seva: 50 picaturi, de 2 ori pe zi, ca diuretic, in hiperuricemie, hipercolesterolemie, inflamatii articulare, renale si conjunctivale.)
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii