Nimic nu e mai important pentru parintii nou-nascutilor decât sanatatea bebelusului lor. În mod oarecum paradoxal, totusi, nu de putine ori, chiar acestia adopta anumite pozitii legate de aspectul respectiv, care îi pot dauna micutului. Cu sau fara stiinta, pentru ca „defectiunea” principala este lipsa de informare, care include în subtext si neglijenta si dezinteresul, din acest punct de vedere.
Între problemele esentiale legate de hranire, specialistii semnaleaza în mod accentuat o veritabila problema generalizata a laptelui praf pentru sugari. Aceasta, în contextul în care din ce în ce mai multe tinere mame abandoneaza din capul locului ideea de a alapta la sân, din numeroase motive – unele obiective, cele mai multe subiective ori induse din diverse surse.
În legatura cu acest subiect si-asa foarte sensibil, respectivul post national de televiziune a prezentat recent o serie de afirmatii revoltatoare si de o gravitate incontestabila. În maternitati, medicii primesc comisioane de la companiile de lapte praf ca sa promoveze hranirea artificiala a sugarilor. Aceasta, în conditiile în care numarul femeilor care alapteaza a scazut dramatic în România. Mamele nu sunt învatate sa alapteze, ba chiar li se induce ideea ca laptele lor n-ar fi bun. Este o mafie a laptelui praf care îngroasa încasarile companiilor producatoare de substituienti materni în detrimentul sanatatii bebelusilor. Semnalul de alarma îl trage o mamica în documentarul „Pasi spre constientizare”.
„Laptele praf este un lapte de vaca modificat, o veritabila bomba chimica plina de substante chimice si zaharuri deghizate sub emblema «naturale» Am calculat cât zahar înghite un bebelus si pâna la o luna sunt 2 kg de zaharuri, pâna la 4 luni sunt 8 kg, în primul an sunt 18 kg”, spune Cristela Georgescu, specialist sanatate si alimentatie holistica.
Exces de reclama
Dezvaluirea a fost facuta în documentarul Irinei Thiery, „Pasi spre constientizare”, primul film care explica de ce consumul de lapte praf în România este în crestere, iar numarul femeilor care alapteaza la sân e în scadere. Doar 12,6% dintre românce mai alapteaza, iar rata la externarea din maternitati este si mai mica – doar 5%, pentru ca bebelusul este hranit cu lapte praf de asistentele medicale. Producatorii filmului atrag atentia ca fabricantii de lapte praf încalca voit Codul de marketing al substituentilor de lapte matern, care prevede ca este interzisa promovarea în cabinetele medicale a acestor produse. Însa în saloane, pe holuri si chiar si patuturile sugarilor au însemne ale unor companii de lapte praf.
De altfel, scandalul este unul international: 11 mari companii, lideri mondiali ai laptelui praf, au fost acuzate de violarea codului sus-mentionat, prin faptul ca induc în eroare mamele, facându-le sa creada ca formulele de lapte praf pot îmbunatati dezvoltarea fizica si cognitiva a copilului. Aceste companii intra în competitie cu alaptarea, deci daca rata alaptarii creste, vânzarile companiilor de lapte praf scad. Totodata, filmul dezminte si mitul potrivit caruia, daca nasti prin cezariana nu poti alapta si atrage atentia ca bebelusii hraniti cu lapte praf se pot îmbolnavi mai târziu de diabet, obezitate si pot avea probleme respiratorii!
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii