• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
duminică, 1 iunie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
duminică, 1 iunie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Mancam (mult si) bine, dar in ce gAtim?

Mancam (mult si) bine, dar in ce gAtim?

22 mai 2019
in Consultatii fara plata
A A

Unii oameni incearca o revenire, deloc nostalgica, la anumite repere ale alimentatiei inaintasilor nostri, iar un element foarte important in acest context il constituie recipientele in care se gatea si din care se manca odinioara.

 Din pacate, epoca oalelor de lut si a tacamurilor de lemn este pentru noi apusa, locul fiind luat de materiale sintetice mai aspectuoase, mai usor de intretinut, dar care contin si substante ce devin nocive pentru organism, in anumite conditii.

 Iar daca alegem sa mancam „eco”, „bio” si asa mai departe, dar o facem utilizand vase ai caror pereti se descompun pe nesimtite in elemente daunatoare, atunci pericolul imbolnavirii poate fi mult mai mare. Iata cam ce spun studiile internationale despre asemenea obiecte de bucatarie!

 Teflon. Proprietatile non-aderente ale vaselor din teflon se obtin cu ajutorul invelisului unui polimer care, la temperaturi mai mari de 300ºC, emana toxine; cantitatea mare, acestea pot duce la simptome asemanatoare gripei. Un alt compus chimic al acestui tip de vase este acidul perfluorooctanoic, recunoscut in SUA ca fiind posibil cancerigen. La polul opus, vasele de fonta fara smalt nu intoxica mancarea gatita, au fundul neaderent si, ingrijite cum trebuie, rezista foarte mult timp.

 Aluminiu. Vasele din acest metal sunt frecvent folosite, aluminiul fiind rezistent, usor, versatil si reciclabil. Totusi este un metal neurotoxic, un nivel ridicat de aluminiu avand legatura cu afectiuni ale sistemului nervos central, inclusiv Alzheimer. Alternativa sanatoasa o reprezinta vasele de sticla: durabile, prietenoase cu mediul, nu retin aromele si mirosurile.

 Cuprul este necesar in alimentatia umana, insa limita maxima de ingerare este de 10 mg pe zi. Cand gatim, o cantitate mare de cupru se poate elimina din vas sub influenta caldurii si exista riscul intoxicarii, astfel ca se recomanda mai degraba vasele de inox.

 Acesta este stabil la temperaturi ridicate, nu elibereaza substante nocive in alimente si putem gasi o multitudine de forme si modele de oale din inox in comert adecvate necesitatilor noastre. Sunt de preferat vase cu pereti si baza groase pentru a preintampina pierderile de caldura.

 Vasele cu invelis ceramic reprezinta o optiune sanatoasa, intrucat acest material este complet sigur in procesul de gatit. Cu toate acestea, un invelis de ceramica poate ascunde elemente toxice, precum plumb sau cadmiu. Ca alternativa, ideal este sa se foloseasca vase de ceramica 100%, asa cum sunt ele utilizate de mii de ani si devenite astazi, fatalmente, mai scumpe decat nocivele „tefloane”.

ADRIAN-NICOLAE POPESCU

ShareTweet
Articolul precedent

Filme si filmulete

Urmatorul Articol

Calugarii de piatra

Articole Similare

Consultatii fara plata

„Mitul” celor doi litri de apa

26 mai 2025

Diverse surse medicale au creat un mit referitor la consumul zilnic de...

Consultatii fara plata

Semne ale abuzului de zahar

19 mai 2025

Zaharul are o reputatie proasta: stomac deranjat, iritabilitate si letargie sunt avertismente...

Consultatii fara plata

Cum prevenim deshidratarea?

12 mai 2025

Recomandarea devenita cliseu este corecta „Consumati cel putin doi litri de apa...

Consultatii fara plata

Sa ne încarcam bateriile…

5 mai 2025

Tot mai mult ne plângem de oboseala accentuata, de somn insuficient, de...

Consultatii fara plata

Superbacteria care poate ucide

5 mai 2025

Informatia omniprezenta în fiecare clipa a vietii noastre ne ofera si date...

Consultatii fara plata

Cum opriti crizele hepatice?

22 aprilie 2025

Oboseala, abdomen umflat, senzatie de greutate în cap, gura încleiata... În general,...

Urmatorul Articol

Calugarii de piatra

La Paradisul pisicilor

Biserica Sfanta Varvara

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

22 mai 1176 – Tentativa de asasinare a lui Saladin

26 mai 2025

Saladin a fost primul sultan al Egiptului si Siriei si fondatorul dinastiei...

Citeste mai departe
Blitz

Iubirea nu cunoaste bariere în filme

26 mai 2025

Filmele în care personajele principale se îndragostesc în ciuda diferentelor de clasa...

Citeste mai departe
Blitz

Manastirea medievala de la Igris

26 mai 2025

Pasionatii de istorie si arheologie pot descoperi expozitia „Manastirea cisterciana de la...

Citeste mai departe
Femina Club

Ten luminos

26 mai 2025

Vitaminele, antioxidantii, celelalte componente ale mastilor naturale îsi arata efectele benefice asupra...

Citeste mai departe
Femina Club

Supa de mazare cu creveti

26 mai 2025

400 g mazare, o ceapa, 2 linguri unt, 150 ml vin alb,...

Citeste mai departe
Horoscop

Horoscopul saptamanii: 26 mai – 1 iunie 2025

26 mai 2025

BERBEC 21.03-20.04: Tema principala în aceasta saptamâna este o concentrare puternica pe...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.