Noptile petrecute cu ochii deschisi, fara pic de odihna, nu inseamna doar insomnie, aceasta fiind ea insasi un tip de patologie. Exista o multime de alte motive pentru care organismul nostru nu se mai poate conforma regimului de existenta si functionare normal. Si, oricat de neimportante le-am considera, e bine totusi sa le cunoastem, pentru a sti cum ar trebui sa actionam, in cazul in care avem…
…Crampe nocturne
Crampa este o contractie de scurta durata, involuntara si dureroasa, a unui muschi sau a unui grup de muschi. Crampele nocturne survin exclusiv in perioada respectiva din cele 24 de ore si cel mai frecvent afecteaza muschii din zona picioarelor, persoanele predispuse la asemenea probleme fiind varstnicii si femeile gravide. Cauzele sunt foarte putin cunoscute, dar mecanismele favorizante se stie ca sunt complexe si multiple. Aparitia ocazionala constituie un fapt aproape banal, dar daca aceste crampe sunt foarte frecvente trebuie apelat la un medic, care va putea elimina din discutie urmatoarele tipuri de maladii: insuficienta venoasa importanta; tulburarile metabolice (in sarcina, diuretice, la laxative, lipsa de calciu, de potasiu etc.); tulburarile de oxigenare a muschilor (arterita, insuficienta respiratorie); probleme reumatismale (artroza, sciatica, canalul lombar ingust); probleme neurologice de genul polinevritei (diabetice, alcoolice, intoxicatie cu metale grele) sau afectiune a maduvii spinarii ori a creierului.
Tratamentul imediat consta in intinderea muschilor afectati, de exemplu mergand descult, pe varfurile picioarelor, pe o suprafata rece. Preventiv, se vor consuma din abundenta lichide, lactate si fructe (aport de potasiu, calciu si magneziu), reducerea pana la renuntare a alcoolului si tigarilor, a cafelei si ceaiului.
…Picioare "neastamparate"
Agitatia nocturna a picioarelor survine in general la femeile de 30-40 de ani, cel mai frecvent prin accese intrerupte de faze fara simptome, de durate variabile. Problema respectiva se manifesta prin dureri care se raspandesc in tesut, furnicaturi in laba piciorului, coapse si gambe, in timp ce subiectul e pe cale sa adoarma sau cand sta asezat prea mult timp, obligand astfel persoana sa se miste, sa mearga, moment in care durerile dispar. In mod logic, cel mai frecvent aceasta problema aduce cu sine si o stare de oboseala, de somnolenta, in timpul zilei. Cauza nu este cunoscuta, dar se presupune ca acest sindrom e favorizat de graviditate, de insuficienta renala sau venoasa, de lipsa de fier, diabet, de boli neurologice (Parkinson s.a.), de anumite medicamente (antidepresive, neuroleptice), de cafeina, alcool, ceai, cafea. Sindromul poate aparea si la copii!
Tratamentul, incert pana nu de mult, este acum posibil. In afara tratarii cauzei (de pilda, carenta de fier), se poate recurge la medicamente indicate de medic, in functie de frecventa simptomelor (calatorii de durata, repaus prelungit), de asocierea cu alte maladii (Parkinson s.a.), dar si substante cu efect dopant si energizant. Sunt totusi posibile unele efecte secundare, precum greata ori accesele de somn subite.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii