Cu buna stiinta sau in totala necunostinta de cauza, ne punem practic zilnic in farfurie alimente dintre care, unele, actioneaza in folosul starii noastre de sanatate, in vreme ce altele ne fac cu ochiul in mod irezistibil, dar lovesc pe la spate, deoarece dauneaza functiilor anumitor organe. Iata cateva exemple simple!
POZITIV:
– salata verde (contine vitamine si saruri minerale, nu are sodiu, nici grasimi);
– rosiile (bogate in vitamina A, vitamina C si licopen, care previne afectiunile cardiace si cancerul de colon);
– ardeiul gras (un excelent furnizor de vitamina A si C, continutul unui singur ardei asigurand necesarul zilnic al unei persoane);
– fasolea boabe, mazarea, lintea, nautul (au un continut ridicat de acid folic, proteine si fibre);
– broccoli, conopida (continut important de fibre, vitamina C si fitochimicale care combat cancerul).
NEGATIV:
– maionezele, sosurile cu diverse "baze" si arome (sunt adevarate "bombe" calorice cu mecanismul ascuns; se recomanda totusi acceptarea sosurilor vinegreta din ulei si zeama de lamaie sau otet);
– mezelurile (salamurile, parizerul, carnatii, crenvurstii, dar si sunca, baconul sunt incarcate de grasimi, sare si chimicale, slab nutritive, dar care pot provoca mari probleme organismului, de obicei actionand lent, in urma consumului constant);
– salatele cu cartofi si cu macaroane (sunt pline de calorii, grasimi si sodiu);
– branzeturile grase (telemeaua de oaie, cascavalul gras, branza tip Roquefort sunt redutabili inamici ai sanatatii inimii).
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii