In cadrul vizitei la stomatolog, unul din momentele de tensiune pentru un pacient il constituie anestezia. In general, multora le este frica de aceasta, fie de durerea din momentul „intepaturii”, fie din cauza autosugestiei. Este bine de stiut ca anestezia se poate face in mai multe moduri: prin refrigeratie (o metoda folosita rar, in care se pulverizeaza substante care racesc brusc tesuturile), topica (toata lumea cunoaste spray-ul anestezic) si injectia propriu-zisa.
Anestezia topica sau de contact se foloseste pentru a anestezia superficial mucoasele (gingii, obraz) in vederea unor interventii minore asupra acestora sau inaintea injectiei, pentru a scadea durerea la patrunderea acului. Injectia propriu-zisa se foloseste in general pentru anesteziile mai profunde ce cuprind dintii, osul maxilar si partile moi. In majoritatea cabinetelor, seringile de unica folosinta, din plastic, care au acele groase, au fost inlocuite de seringi speciale, metalice, care se sterilizeaza si ale caror ace de unica folosinta sunt mult mai subtiri, mai flexibile si, implicit, durerea provocata pacientului este mult mai mica.
Substantele anestezice sunt si ele de multe tipuri si se vor alege in functie de starea generala a pacientului, de terenul alergic sau de stari speciale cum ar fi sarcina (este bine sa se evite anesteziile in trimestrele I si III ale sarcinii). Chiar daca nu sunteti intrebat, comunicati-i, intotdeauna, medicului dumneavoastra, daca aveti vreo problema de sanatate, alergii etc.
Se intampla uneori ca anestezia sa nu se instaleze, fie din cauza unor variatii anatomice, mai rar a unor tehnici incorecte sau pur si simplu pentru ca, din cauza fricii, se descarca adrenalina in cantitate foarte mare in organism. Tot aceasta frica poate fi responsabila de foarte multe ori si de senzatia de lesin de dupa o anestezie. In ciuda unor pareri preconcepute, consumul moderat de cafea nu afecteaza instalarea anesteziei.
Exista pacienti atat de speriati de anestezie, incat prefera sa suporte durerea din timpul tratamentului, fara sa realizeze ca durerea provocata de injectie este mult mai mica decat cea din timpul tratamentului stomatologic. In general, este bine sa se apeleze la anestezie, in cazul oricarei interventii posibil dureroase. Astfel, pacientul devine relaxat pentru ca nu va simti nici o durere, iar medicul va putea lucra fara probleme.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii