In cosmologia chineza, dragonii au ocupat intotdeauna un loc foarte important. Se credea ca au o legatura puternica cu oamenii, pe care ii supravegheau din inaltul cerului sau din adancul marilor unde traiau intr-un mare numar si le acordau ajutor si confort. Cosmogonia confuceanista descrie dragonul ca pe un functionar aflat intr-un birou din Infern (corespondentul Paradisului) in care lucreaza demoni cu aparenta umana ce vegheaza asupra apelor terestre. Printre ei se aflau si dragoni rai, pe care legendele i-au mentionat ca eroi sau ca… aventurieri.
Credinta si naivitate in secolul XIX
In 1894, guvernatorul provinciei Mukden (azi, Shenyang) a interzis deschiderea unui santier pentru constructia unei cai ferate si asta pentru ca in traditia regiunii, un dragon dormea sub pamant chiar in acel loc. Trenurile care ar fi trecut deasupra, i-ar fi putut distruge coloana vertebrala…
Creaturi inspaimantatoare cu inima de inger
Unii dragoni provoaca eclipse, urmarind fara incetare Soarele sau Luna. Dragonul poate fi la originea zilei si a noptii. Cand inchide ochii, se lasa noaptea, cand ii deschide, se lumineaza. Cu totii au o legatura foarte puternica cu natura care i-a zamislit si din care isi procura hrana luata in special din apa. (Dragonul occidental prefera focul si ruinele).
Numeroase legende relateaza despre o adevarata prietenie dintre dragon si om pe care-l ajuta in demersurile sale. O celebra parabola chineza se refera la Yu, imparat al Chinei in 2205 i.Ch. care primeste ajutorul unui dragon pentru a sfarama un munte si a face sa se scurga intr-o vale apele de inundatie. Numeroase sunt povestirile in care sunt evocati dragoni prietenosi si saritori care nu pretind nimic de la oameni. Uneori coboara din cer pentru a se plimba pe Pamant, uneori deghizati in fiinte umane. (Cei rai au tendinta de a rapi fete frumoase si inocente.)
O fiinta compozita
Cum poate fi descris acest animal din moment ce fiecare legenda il prezinta altfel? Exista 4 specii principale de dragoni: cu solzi, cu corn, fara corn si cei inaripati. Intr-un tratat de medicina din secolul XVI apare urmatoarea descriere: o creatura cu cap de camila, coarne de cerb, labe de tigru, gheare de vultur, urechi de bou, gat de sarpe, pantec de crab, solzi de peste. In diverse mitologii, dragonul are un corp ambiguu, fiind in acelasi timp sarpe, felina, animal marin sau o fiinta umana inzestrata cu intelepciune, apropiata de filozofi.
In astrologia chineza, dragonul e asociat padurii si primaverii, provenind din Yang, principiul luminii si nasterii, simbolizand reinnoirea vesnica a naturii. Legendele mai spun ca dragonul intra in retete culinare cu efecte benefice asupra corpului si spiritului. Astfel, limba confera inteligenta si buna dispozitie, inima, forta si curaj, praful de oase si dinti, aduc vigoare si sanatate; ficatul si creierul vindeca dizenteria; sangele asigura invincibilitate in lupte.
DORIN MARAN
Comentarii