Flagelul lumii moderne, care a ajuns sa faca anual milioane de victime si sa-i transforme pe medici intr-un gen de cavaleri ratacitori, luptatori cu mori de vant – am numit cancerul – a facut si face obiectul multor mii de studii planetare. Acestea par a porni din intentia gasirii unui leac miraculos, mai degraba decat de a defini clar cauzele fenomenului si a lupta pe toate caile pentru eliminarea lor.
In linia „traditionala” se inscriu si recomandarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii, raspandite prin mass-media din intreaga lume si care au macar meritul ca trezesc un alt gen de interes nemijlocit al populatiei, fata de modul de viata potrivit pentru a preintampina neiertatoarea boala. Asadar, iata care sunt cele 15 porunci al OMS, pentru cei ce nu vor sa se imbolnaveasca de cancer din cauza unei alimentatii neadecvate:
– alimentatia trebuie sa fie predominant vegetala, cu un continut variat de fructe si legume si cat mai putine produse rafinate sau cu continut important de amidon;
– masa corporala trebuie tinuta sub control, astfel incat sa nu scada sau sa creasca, fata de limitele optime, decat cel mult cu 5 kilograme (la persoanele adulte);
– persoanele care nu au o profesie care sa le solicite fizic trebuie sa faca zilnic miscare (macar mers pe jos), timp de o ora; de asemenea, e necesara cel putin o ora pe saptamana, de efort fizic ridicat;
– indiferent de sezon, trebuie sa se consume zilnic 400-800 grame de fructe, legume si verdeturi;
– pe parcursul fiecarei zile, sa se consume 600-800 grame de cereale integrale, leguminoase boabe (fasole, soia, linte, mazare), radacinoase si cartofi; in acelasi timp, sa se evite alimentele prelucrate, procesate, rafinate, iar zaharul industrial sa fie limitat la minimum posibil;
– sa nu se consume bauturi alcoolice;
– carnea rosie sa fie limitata la maximum 80 grame pe zi sau, mai bine, sa se inlocuiasca cu carnea de pasare, cu peste sau cu cea de animal nedomestic;
– sa se limiteze consumul de alimente grase (in primul rand cele de origine animala, cele vegetale fiind recomandate in cantitati moderate);
– sa se reduca la maximum admis consumul de sare (mezelurile, branzeturile procesate si concentratele pentru supe, sosuri etc. au un continut foarte ridicat de sare);
– sa se renunte la consumul de alimente pastrate mult timp la temperatura camerei, care sunt expuse astfel la contaminarea cu micotoxine;
– alimentele alterabile sa fie pastrate prin refrigerare sau congelare, daca este posibil;
– sa se verifice cu rigurozitate nivelul admis si inscrierea pe ambalaje si etichete a cantitatilor de aditivi alimentari, de diverse elemente reziduale etc., stiut fiind ca deseori asemenea compusi improprii unei alimentatii sanatoase se folosesc fara discernamant de catre producatori sau sunt admise in mod iresponsabil de catre comercianti;
– sa se excluda din alimentatie produsele fripte sau arse; sunt vizate cu precadere carnea si pestele, care acumuleaza o cantitate importanta de toxine, prin prajire, frigere la flacara directa, afumare, conservare prin sarare si uscare (pastrama); intr-o categorie similara intra si muraturile;
– tutunul sa fie exclus cu desavarsire din deprinderile de viata cotidiene, indiferent de modul de consum (fumat, mestecat sau asa-numitul fumat pasiv);
– cei care au inteles sa respecte cele 14 „porunci” de mai sus, nu vor mai avea nevoie de a 15-a: consumul de suplimente dietetice, necesar in cazul depistarii unor carente si disfunctii semnificative in organism.
Nu in ultimul rand, spunem noi, recomandarilor OMS e cazul sa li se adauge Decalogul binecunoscut, precum si – de ce nu? – sfaturi de viata lunga etern valabile, care ne sugereaza sa ne iubim pe noi insine si intre noi, cu masura, si sa traim fiecare zi ca si cum ar fi ultima dintr-un lung sir de daruri nepretuite ce ne-a fost dat.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii