In lumea noastra, inca mai exista la anumite populatii traditii de alimentatie bazate pe lapte si produse lactate obtinute de la diverse erbivore: vite, oi, capre, dar si camile, iepe, iaci sau magarite. Desi evocarea celor din urma poate parea putin ciudata, consumarea alimentelor respective are o argumentatie foarte importanta in faptul ca ele au si remarcabile virtuti terapeutice. Civilizatia computerizata incearca sa preia cat mai mult din asa-zisa medicina empirica, pentru a produce la scara industriala o serie intreaga de lactate care sa atraga, nu doar prin gust, culoare, arome sau ambalaj, ci si prin calitatile nutritive si terapeutice. Sa vedem cum stam cu iaurturile!…
Tratarea ulcerului
Principala actiune pozitiva a iaurtului este asupra sistemului digestiv. Multa vreme considerat o maladie cauzata de stres, ulcerul gastric e provocat de bacteria numita Helicobacter pylori. De obicei, impotriva acesteia se folosesc antibioticele, totusi fara eficienta in 10% pana la 23% din cazuri. Studiile medicale au relevat faptul ca iaurtul cu continut de Bifidus activ, consumat de pacienti inaintea unei a doua faze de tratament cu antibiotice, ajuta foarte mult la eliminarea bacteriei ulcerului.
O idee perpetuata in timp, in legatura cu actiunea iaurtului asupra sistemului digestiv, in special la copiii mici, sugera ca acesta ar favoriza diareea, fiind asadar nerecomandat in cazul aparitiei dereglarii respective. Studii recente au demonstrat insa contrariul. Doua tipuri de bacterii specifice iaurturilor ajuta la prevenirea si la tratarea diareei. Este vorba despre reducerea frecventei scaunelor si micsorarea considerabila a pierderii in greutate. In plus, alte cercetari arata ca prin consumul de iaurturi se reduce si durata episoadelor diareice, amanunt patologic care la copii poate avea implicatii majore.
O uriasa fauna intestinala
Nu ar fi deloc rau sa stim, despre propriul nostru corp, ca organismul uman gazduieste (numai in intestine!) o flora specifica alcatuita din 1014 bacterii ce apartin de peste 1000 de specii diferite. Totusi, nu va speriati prea rau: aceste vietati traiesc in buna intelegere intre ele si constituie un ecosistem care interactioneaza permanent cu organismul nostru.
In ce priveste consumul de lactate cu continut de probiotice (bacterii sau drojdii care pot reechilibra flora intestinala) si de iaurturi – asadar, produse industriale – aici lucrurile stau putin diferit. Exista persoane cu intoleranta la lactoza, dar posibilele probleme adverse sunt cauzate si de faptul ca, deseori, aceste produse sunt bogate in zaharuri sau in indulcitori care hranesc agentii patogeni. Daca pacientul nu prezinta nici un fel de probleme si produsul lactat nu contine adaosurile mentionate, se recomanda fara retinere consumul acestuia.
Aparare si atac
Specialistii vorbesc despre sindromul intestinului poros, aflat la originea multor alergii si boli autoimune. Probioticele contribuie la permeabilitatea intestinului, iar „bacteriile bune” pot sa se fixeze pe peretele respectiv, impiedicand astfel organismele patogene sa actioneze in zona, in tentativa lor de a declansa diaree. Aceleasi bacterii pot sintetiza un antibiotic natural care ofera protectie suplimentara impotriva agentilor patogeni.
Cele aratate mai sus sugereaza prin urmare ideea ca iaurturile preparate fara interventii pe filiera industriala prezinta mult mai multe avantaje decat cele ce beneficiaza si de o publicitate permanenta. Exista insa si o fata intunecata a problemei. Specialistii in domeniul nutritiei afirma – pe baza unor studii realizate in perioada 1994-2002 – ca barbatii care consuma multe lactate (si in special iaurturi), de cel putin trei ori pe zi, prezinta un risc mai ridicat de a avea un cancer de prostata.
Referindu-se la proportii cantitative, se afirma ca fiecare pahar de iaurt in plus ar insemna marirea riscului de imbolnavire cu 60%. Cauza ar fi aportul ridicat de calciu, insa exista si studii care nu confirma aceasta idee. Pentru a avea totusi o imagine generala asupra problemei respective, va sugeram sa analizati si tabelul comparativ alaturat.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii