Cuvintele „palpitatii” sau „extrasistole” sunt folosite frecvent de oamenii obisnuiti, dar si de medici, pentru a descrie bataile cardiace rapide, apasatoare sau neregulate. Este o situatie cu care se confrunta mai frecvent sau cu totul întâmplator, dar se confrunta, orice persoana, indiferent de vârsta sau de sex.
Cuvintele „palpitatii” sau „extrasistole” sunt folosite frecvent de oamenii obisnuiti, dar si de medici, pentru a descrie bataile cardiace rapide, apasatoare sau neregulate. Este o situatie cu care se confrunta mai frecvent sau cu totul întâmplator, dar se confrunta, orice persoana, indiferent de vârsta sau de sex. Bunaoara, între bataile ritmice, normale, ale inimii poate aparea o pauza. Pot aparea chiar 5-10 pauze pe minut. Alteori senzatia este ca inima produce o bataie suplimentara, o extra-bataie. Daca persoana care are aceasta problema se întinde pe pat, resimte neregularitatea într-un mod mai pronuntat decât în pozitie verticala sau în miscare. Sa fie vorba de o afectiune a inimii, care impune un anumit tratament medicamentos si alte îngrijiri suplimentare?
Prudenta, nu exagerare
Specialistii sustin ca, daca aceste perturbari de ritm apar pe o inima sanatoasa, nu exista nici o semnificatie patologica. Evident, nu aceeasi interpretare poate fi data palpitatiilor cauzate de o boala cardiaca sau de afectiuni extracardiace. În general, maladiile cardiace caracterizate prin dereglari ale irigarii sangvine a inimii sunt cele care afecteaza si ritmul cardiac. Bolile valvelor cauzate de reumatism, prolapsul de valva mitrala, fibrilatia atriala etc. se numara printre ele. La un consult efectuat chiar si de catre medicul de familie se depisteaza însa usor problemele valvulare, caci cu stetoscopul se pot auzi sufluri sau anumite sunete parazite. Ecografia cardiaca clarifica si mai mult situatia. În ceea ce priveste bolile propriu-zise ale muschiului cardiac (cardiomiopatiile), acestea sunt din fericire destul de rare. Abuzul de alcool poate provoca, de exemplu, afectiuni ale muschiului cardiac, dupa cum si unii virusi sunt în masura sa declanseze o maladie asemanatoare gripei, care lasa cicatrici microscopice în muschiul cardiac (miocardita), printre alte consecinte ale bolii înregistrându-se si extra-batai sau palpitatii, cum le spunem noi în mod curent. Investigarea cauzelor extrasistolelor include de obicei si teste de sânge (pentru a se exclude anemia sau nivelul scazut al potasiului sau supraactivitatea tiroidiana), precum si radiografie toracica, ecocardiografie, monitor Holter (înregistrare EKG timp de 24 de ore) si test de efort.
La persoanele cu boli extracardiace, palpitatiile pot aparea mult mai frecvent în cazul consumului de alcool sau cafea, al fumatului sau ca reactie la unele medicamente. Tulburarile de ritm cardiac pot aparea nu neaparat imediat, ci dupa 12-24 de ore de la excesele amintite si nu doar la persoane suferinde de boli cronice, ci si la cele sanatoase. Cantitatea redusa de oxigen din sânge cauzata de unele boli pulmonare sau supra-activitatea tiroidiana sunt deopotriva surse de aritmii cardiace.
Semne „premonitorii”?
Bataile „lipsa” sau cele suplimentare apar frecvent si la persoane tinere, sanatoase, si nu provoaca efecte nocive. La inima normala, acestea nu au nici o legatura cu pericolul de infarct, cu moartea cardiaca subita sau cu insuficienta cardiaca. O cauza precisa a acestei „disfunctii” nu se cunoaste, nu se poate spune ca exista un motiv iminent care face ca inima sa bata „aiurea” într-un moment sau altul al zilei. Tratamentul medicamentos nu e indicat persoanelor cu inima sanatoasa, deoarece efectele adverse le pot depasi pe cele benefice. În general, se considera ca un numar de 5 pâna la 15 „pauze” pe minut la o inima normala nu are nici o semnificatie îngrijoratoare si nu necesita tratament medicamentos. Exista si situatii când, desi inima este sanatoasa, apare câte o pauza dupa fiecare doua batai normala, fara ca medicii sa considere ca e vorba de o afectiune cardiaca. Totusi, unele persoane sanatoase, dar care se sperie, ajungând chiar la accese de panica din cauza extrasistolelor li se recomanda betablocante. De asemenea, în cazurile în care apar frecvent episoade de batai cardiace foarte rapide, între 150 si 180 pe minut, se apreciaza ca este vorba de tahicardie atriala paroxistica si se instituie un tratament medicamentos.
Numeroase studii americane care au utilizat monitorul Holter pe grupe mari de persoane sanatoase au ajuns la concluzia ca 66% din subiectii studiati au înregistrat aritmii ventriculare (asa-zisele pauze), fapt care sustine ideea ca, în absenta unor boli cardiace serioase, vibratiile, bataile neregulate, extrasistolele, palpitatiile sau cum vrem sa le denumim pot fi ignorate. Atâta vreme cât stim, în urma consulturilor periodice, ca inima e sanatoasa.
Alimentatie variata în post
Dincolo de perspectiva religioasa asupra acestei perioade de restrictii alimentare, medicii nutritionisti...
Comentarii