La fel ca orice alta parte a corpului, si picioarele ne pot transmite mesaje referitoare la starea de sanatate a intregului organism. Trebuie insa si sa stim cum sa le interpretam
– Unghiile de la degetele picioarelor cu o forma aseamanatoare unei linguri, adica usor adancite, pot indica anemie moderata sau severa. Deficitul de fier, hemoragia interna sau, la femei, menstruatiile abundente duc in cele din urma la aceasta afectiune.
Paloarea la nivelul picioarelor sau a pielii din jurul unghiilor, unghii fragile, picioare reci, oboseala, dificultati in respiratie sau ameteala, toate conduc catre acelasi diagnostic: anemie.
O hemoleucograma completa va fi urmata, foarte posibil, de prescriptia medicala pentru suplimente de fier, o dieta adecvata si vitamina C pentru absorbtia fierului.
– Daca va confruntati cu contractii bruste ale muschilor de la picioare sau cu junghiuri violente, s-ar putea sa fi exagerat cu practicarea unui sport. Deshidratarea este si ea o posibila cauza.
Dieta saraca in calciu, potasiu sau magneziu cauzeaza deseori astfel de crampe, iar femeile insarcinate sunt mult mai vulnerabile, din cauza circulatiei periferice proaste. Incercati sa flexati piciorul si sa masati locul dureros. Aplicati o compresa cu apa rece sau alcool, iar pentru a preveni crampele musculare, faceti stretching si beti seara un pahar de lapte caldut.
– Picioare care dor in timpul mersului. Simptomul poate aparea ca urmare a unor fracturi de stres nediagnosticate. Cand durerea apare dupa ce ati mers mult pe jos ar putea indica o inflamatie a picioarelor. In celelalte cazuri, disconfortul simtit pe latura piciorului, in talpa sau peste tot, indica fracturi de a caror existenta nu ati stiut.
– Picioare reci. In majoritatea cazurilor, la baza nu exista o boala grava, dar sunt si exceptii. Picioarele reci ar putea indica un dezechilibru la nivelul glandei tiroide sau o circulatie periferica proasta. Tiroida este responsabila cu reglarea temperaturii corpului si a metabolismului si de aceea hipotiroidismul se manifesta si astfel, odata cu alte semne: depresie, oboseala, piele uscata etc. Pe langa masurile imediate pentru a creste temperatura corpului, e nevoie de un consult medical amanuntit.
– Orice rana deschisa minora, care nu se vindeca, ar putea anunta diabetul. Zgarieturile, taieturile, iritatiile tind sa nu se vindece si sa se agraveze in timp atunci cand au ca substrat diabetul. Netratate, aceste rani duc la infectii mult mai grave. Alte indicii in acest sens ar putea fi si un prurit urat mirositor, sete persistenta, urinare frecventa, oboseala, foame exagerata etc.
– Mirosul urat este una dintre cele mai frecvente probleme de la nivelul picioarelor. Picioarele contin mai multe glande sudoripare decat oricare alta parte a corpului, iar acest factor, in combinatie cu purtarea unor sosete inadecvate, poate cauza mirosul urat.
Spalati-va cu sapun antibacterian, lasati picioarele sa respire, masati talpile cu antiperspirant, folositi doar sosete din bumbac, renuntati la cele vechi si purtati incaltaminte din piele.
– Daca degetul mare de la picior este anormal, este marit, umflat si inrosit, poate fi vorba despre guta. Aceasta are ca simptome si durere, pielea lucioasa si rosie, senzatie de caldura. Pot aparea dureri si la tendonul lui Ahile, la genunchi sau coate.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii