Ca intotdeauna, in ciuda vicisitudinilor si a subfinantarii, medicina romaneasca isi dovedeste in continuare valoarea deosebita, recunoscuta de altfel – mai mult sau mai putin oficial – si la nivel mondial. Doua asemenea exemple, de data recenta, sunt edificatoare in acest sens. Medicii Institutului de Pneumologie „Marius Nasta” din Capitala au efectuat o interventie chirurgicala, in premiera in Romania, care a constat in intreruperea legaturii dintre plaman si caile respiratorii la un tanar de 19 ani, prin folosirea unei metode noi.
Chirurgie de nivel mondial
Interventia a fost realizata de o echipa de medici, coordonata de medicul Cristian Paleru. Pacientul a fost internat la Institutul de Pneumologie „Marius Nasta”, cu o infectie pulmonara care i-a afectat plamanul stang, tanarul suferind complicatii. El a fost tratat, timp de doua saptamani, de medicii institutului, care au decis sa indeparteze plamanul stang distrus, printr-o procedura inovatoare.
Traditional, interventia se efectueaza printre doua coaste laterale, indepartandu-se mai intai legatura dintre plaman si cord, iar apoi cea dintre plaman si caile respiratorii. Prin noua metoda, au fost inversate etapele operatiei, pentru a se evita infectarea intregului organism, potrivit agentiilor de presa. Interventia a durat 45 de minute si a fost efectuata sub anestezie generala, cu intubatie simpla. Dupa o saptamana, pacientul a revenit la spital, pentru efectuarea urmatoarei operatii, de indepartare a plamanului intr-un mediu aseptic.
„Aceasta interventie realizata in institutul nostru este atat o premiera nationala, cat si una dintre premierele mondiale. Din informatiile mele, exista sase cazuri in toata lumea, dintre care unul in Romania. Aceasta operatie sustine eforturile noastre de a promova o chirurgie toracica de nivel european.”, a declarat Ioan Cordos, seful sectiei de chirurgie toracica din cadrul Institutului de Pneumologie „Marius Nasta” din Bucuresti.
Un „hibrid” pentru inima ta
O sala de operatie hibrid, prima de acest gen din Romania, a fost inaugurata, luni, la Institutul de Boli Cardiovasculare din Iasi, in urma unei investitii de aproximativ 1,5 milioane de euro, fiind dotata cu echipament de angiografie cu tehnologii inovatoare medicale, robotice si de soft.
Noua sala de operatie este dotata cu echipamente Artis Zeego, care vor permite tratarea a peste 80 la suta dintre pacientii cu probleme cardiovasculare, iar potrivit medicilor ieseni sistemul reprezinta „cel mai nou echipament de angiografie cu cele mai inovatoare tehnologii medicale, robotice si de soft”.
„Suntem bucurosi ca, municipiul Iasi detine un astfel de echipament modern, unic in tara, care va duce atat la salvarea vietii multor pacienti cu afectiuni cardiologice, cat si la instruirea studentilor care vor opta pentru aceasta specialitate si familiarizarea lor cu cele mai noi tehnici de tratament din domeniu. Astfel, Iasul se racordeaza circuitului de valori internationale din domeniu.”, a declarat rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie din Iasi, Vasile Astarastoae, in cadrul festivitatii de inaugurare a noii sali de operatie.
Echipamentul Artis Zeego este capabil de o rotire pe mai multe axe, poate fi pozitionat cu usurinta si necesita un spatiu redus pentru functionare. Dotarile acestuia recomanda folosirea lui in aplicatii variate precum cardiologie interventionala, proceduri hibride, proceduri generale vasculare, electrofiziologie si proceduri structurale ale inimii.
Acest echipament instalat si inaugurat la Iasi este printre cele numai15 din Europa, iar in Europa de Est mai sunt instalate doar alte doua, una in Cehia si alta in Turcia. S-a reusit astfel sa se puna in mainile profesorilor specialisti romani un produs al tehnologiei moderne. Piata platformelor tehnologice de acest tip se misca cu o viteza uimitoare. In urma cu un an se punea problema gasirii unei solutii pentru acest spatiu, solutie care sa serveasca utilitatii chirurgicale si celei de tip imagistic interventional, deopotriva. Acum, la Institutul de Boli Cardiovasculare exista solutia noastra pentru acest tip de problema.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii