Aflat langa Caserta, langa Napoli, Palatul Regal de aici este considerat una dintre capodoperele arhitecturii italiene. Inainte de a deveni, in 1759, regele Carol al III-lea al Spaniei, Carol de Bourbon a fost regele Celor Doua Sicilii cu capitala Napoli. Regatul era destul de mic, in contrast cu viziunile uriase ale suveranului, privitoare la palate. Cand a inceput constructia Palatului Caserta, in Campania, la 30 kilometri de capitala, regele si-a imaginat un fel de Versailles, poate si mai stralucitor. El l-a ales in acest scop pe arhitectul Luigi Vanvitelli, nascut la Napoli si cunoscut in peninsula pentru lucrarile sale in multe orase italiene, printre care si Roma, inainte de a sosi in orasul natal in 1751.
Vastul palat, proiectat si construit pentru Carol de Bourbon la Caserta, intre 1752-1754, este ultima cladire italiana importanta ridicata in stil baroc. Cele doua sute de camere ale palatului de piatra si caramida alcatuiesc o cladire de plan rectangular cu o lungime de 252 metri si o latime de 174 metri. Palatul are patru curti interioare aranjate in jurul alteia de forma octogonala. Din curtea principala o impunatoare scara de marmura cu 160 de trepte, conduce catre vestibulul octogonal, unul dintre cele trei ale constructiei. Acesta pare suficient de extravagant pentru epoca respectiva semanand mai mult cu scena unui mare teatru de opera.
Fatadele palatului prezinta pe lungime 34 de arcade si sunt perforate de doua sute de ferestre. Privelistea oferita este fara indoiala mareata, dar etaleaza o oarecare monotonie. Alternanta de piatra si caramida, stucaturile ferestrelor, simetria lucarnei si capitelurile coloanelor incearca totusi, fara a reusi in totalitate, sa rupa aceasta monotonie. Datorita formei si dimensiunilor uriase ale palatului, arhitectul si-a permis sa creeze un interior impresionant, cu lungi coridoare traversand axele centrale ale palatului. Impresionante sunt aici tavanele pictate, ornamentele aurite, usile impunatoare, statuile si mobilierul, palatul rivalizand in acest sens cu cele mai frumoase constructii de acest gen de pe intregul nostru continent.
Dimensiunile contructiei au impus mai multe scari, 34 la numar, marea scara de ceremonie ducand spre vestibulul octogonal fiind cea mai mare din Italia. Efectul palatului asupra vizitatorului este acela al unui teatru neobisnuit, de o mare bogatie, dintre apartamente detasandu-se clar cel regal, construit cu o adevarata risipa de marmura, oglinzi si straluciri de aur. Apartamentele oficiale au fost insa terminate abia la mijlocul secolului al XIX-lea si, cu exceptia Salii Tronului, decoratiile sunt destul de asemanatoare fara a stirbi insa nimic din frumusete si maretie.
Asemenea Palatului de la Versailles, Papatul Caserta are propriul sau parc, realizat de arhitectul peisagist francez Martin Biancour. Constructia se afla la capatul unei duble alei de peste trei kilometri ascunsa de arbori. In mijlocul acesteia exista un spatiu verde urias, impodobit nu doar cu flori ci si cu fantani, terminandu-se cu o mare cascada, ale carei ape cad de la o inaltime de 67 de metri pe blocuri masive de piatra, dupa ce au fost alimentate de un apeduct cu o lungime de 40 kilometri.
IRINA STOICA
Comentarii