Inainte de a vorbi de anume monstri telurici – cutremurele – care decimeaza conditia umana, sa vorbim de anume „monstri” aerieni, care fac acelasi lucru. Retineti în acest sens faptul, ca în urma cu ceva mai mult de un secol, mai precis în 1876, mor în India circa 215000 de oameni nu de pe urma unui val de ciuma, ci de pe urma unui ciclon pentru ca cinci ani mai târziu, de data aceasta de pe urma ravagiilor unui taifun, sa moara alti aproape 300000 de oameni, de data aceasta din Indochina.
Inainte de a vorbi de anume monstri telurici – cutremurele – care decimeaza conditia umana, sa vorbim de anume „monstri” aerieni, care fac acelasi lucru. Retineti în acest sens faptul, ca în urma cu ceva mai mult de un secol, mai precis în 1876, mor în India circa 215000 de oameni nu de pe urma unui val de ciuma, ci de pe urma unui ciclon pentru ca cinci ani mai târziu, de data aceasta de pe urma ravagiilor unui taifun, sa moara alti aproape 300000 de oameni, de data aceasta din Indochina. În 1959, un alt monstru aerian, si anume un uragan, ucide în Mexic în jur de 15000 de oameni, pentru ca un ciclon sa faca acelasi lucru în Pakistan, în 1965, unde au murit în jur 30000 de oameni, iar un altul, tot în acelasi an, în aceeasi tara, sa ucida înca în jur de 10000 de oameni.
La ce se reduce morfologia si fiziologia unui asemenea monstru aerian? Sa exemplificam. Un ciclon tropical, de exemplu, are diametrul a circa 650 km, si actioneaza cu viteze ce depasesc pragul a 250 km pe ora. Asemenea monstri îsi fac aparitia pe ariile noastre planetare destul de des. Cicloanele, de exemplu, apar în medie cam de 10 ori pe an. Într-un ritm ceva mai lent, cam de 7 ori pe an, actioneaza înfricosatoarele uragane din jurul Madagascarului, ca si huricanele din Marea Caraibelor. Sa exemplificam, în continuare, ce înseamna activitatea malefica a acestor monstri în privinta conditiei umane. Taifunul Triz a produs în luna septembrie a anului 1965 inundarea a nu mai putin de un milion de case, cu pagube materiale de aproximativ 10 milioane lire sterline.
Cinci ani mai târziu, un alt ciclon a exercitat efecte dezastruoase asupra întinselor suprafete ce formeaza Delta Gangelui, când aproximativ 700000 de oameni si-au gasit moartea si circa 2000 de insule au fost pur si simplu înghitite de apele Oceanului Indian. Ce forte desfasoara aceste incomensurabile forte ale Naturii este usor de imaginat, din moment ce ni se semnaleaza ca unui ciclon i-a reusit în Florida, în anul 1935, performanta de a smulge un tren de pe linia ferata si de a-l arunca pe câmp. Tot atunci s-a produs si ruperea ancorelor la nenumarate nave, care au fost pur si simplu „scuipate” pe tarm. Tot aceste forte produc însa si mari inundatii, cum a fost situatia si la noi, în acest an, care se soldeaza cu importante pagube materiale.
Un alt aspect ce tine de paleta vasta a furiilor Terrei, este reprezentat de eruptiile vulcanice. Cu prilejul eruptiei vulcanului Krakatoa, din 1883, îsi pierd viata aproximativ 36000 de oameni, iar cu prilejul aceleia de pe muntele Pelée din Martinica, eruptie care a avut loc în 1902, un oras întreg – Sant Pierre – a fost pur si simplu ras de pe fata pamântului, dimpreuna cu toate casele si toti locuitorii.
Cum opriti crizele hepatice?
Oboseala, abdomen umflat, senzatie de greutate în cap, gura încleiata... În general,...
Comentarii