Unicef si Organizatia Mondiala a Sanatatii, ONU, au reactionat, in sfarsit, la recrudescenta neasteptata a rujeolei pe plan mondial, in pofida existentei unui vaccin prezentat drept „sigur, eficace si ieftin”.
Iar fenomenul deosebit de ingrijorator atat prin amploare, cat si prin semnalul de slaba eficacitate a actualelor mijloace de lupta impotriva maladiilor contagioase de acest tip, nu se opreste la granitele anumitor tari, ci a patruns si in comunitatile cele mai dezvoltate de pe planeta.
Pentru anul trecut, s-au semnalat oficial 229.000 de noi cazuri, fata de circa 170.000 in 2017. Din pacate, aceasta este o subestimare recunoscuta de forurile internationale, explicabila prin faptul ca nu toate tarile au raportat cifrele solicitate. Potrivit OMS, numarul deceselor cauzate de rujeola in 2018 a trecut de 136.000.
Chiar daca atrag atentia asupra acestui puternic motiv de ingrijorare, oficialii responsabili continua sa faca declaratii, sa lanseze apeluri si avertizari, sa invoce public felurite motive ale situatiei care poate deveni dramatica in scurt timp. Masura principala prezentata ca sigura si eficace ar fi vaccinarea, dar se adauga si ideea (reala, de altfel) a accesului dificil la aceasta, in primul rand in mediile sarace, cele mai vulnerabile la epidemie.
De altfel, chiar populatia devenita victima cunoaste cel mai bine asa-zise detalii, cum ar fi infrastructura sanitara dezastruoasa, informarea corecta a oamenilor aproape inexistenta, exprimarea publica agresiva impotriva masurilor de protectie medicale etc.
Altfel, despre cine si cum ar trebui sa actioneze pentru remedierea problemei, discutiile inca asteapta sa fie concretizate in fapte. Intre timp, „se moare” pretutindeni in lume…
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii