Numele sau a devenit cunoscut in intreaga lume, nu atat datorita materialului in care lucreaza (lemn si lut) ori a tehnicii artistice originale folosite, cat a universului tematic complex si unitar, totodata.
Iar rezultatul este unul absolut fabulos, „atingand” in mod sublim privirea si ratiunea privitorului, dar si – inainte de toate – acel teritoriu afectiv al fiecaruia dintre noi, ascuns in cele mai intime unghere ale sufletului.
Gradina in care se intalnesc basmele
Australianul Bruno Torfs s-a nascut in America de Sud, unde a trait pana la varsta de 15 ani, dupa care familia lui s-a mutat temporar in Europa, pentru a se stabili in cele din urma in Marysville, o mica localitate din comitatul Victoria, Australia. Aici a gasit locul ideal pentru proiectul sau artistic deloc obisnuit: o padure subalpina aflata pe domeniul cumparat, dar in special ceea ce putini cunosteau – o mica padure tropicala alaturata acesteia.
In acest spatiu natural mirific a prins viata o alta lume decat cea cunoscuta, un fel de parc de intalnire a celor mai seducatoare basme. Totul fiind reprezentat cu prioritate de nenumarate zane, de elfi si de alte personaje fantastice, coborate direct din visele frumoase ale oricarui copil.
Se-ntelege insa ca un asemenea gen de creatie artistica nu putea fi prezentat intr-o expozitie, fie ea si in aer liber. Astfel, gradina insasi a devenit si spatiu expozitional in care vizitatorul are ocazia sa traiasca o mica aventura in miscare, deoarece sculpturile in lemn si lut sunt descoperite treptat, pe masura ce se avanseaza pe cararile abia intrezarite sub vegetatia luxurianta. In plus, o galerie de arta inclusa in peisaj gazduieste circa 200 de lucrari „itinerante”, in special picturi si sculpturi mici ale lui Bruno Torfs realizate in Europa.
Flacari pentru o „pasare Phoenix”
Creatiile din „gradina elfilor” sugereaza o modalitate foarte accesibila de a contempla si a intelege arta plastica sub o factura cat se poate de livresca. Lumea fantezista si magica este si foarte generoasa, ea gazduind deopotriva personaje placute privirii si sufletului, dar si altele, pe care nu-ti doresti sa le intalnesti altundeva decat intr-un asemenea spatiu estetic. Nu in ultimul rand, e bine de aflat si ca in cadrul acestui magic bal mascat din padure si-au dat intalnire figuri fantastice pe care Bruno le-a cunoscut in timpul peregrinarilor sale prin lume.
Din nefericire, un incendiu de padure care a distrus o mare parte din localitate a afectat puternic si domeniul basmelor vegetale ale artistului. Cea mai mare parte a gradinii a ars, odata cu ea trecand doar in amintirea fotografiei peste jumatate din lucrarile expuse.
Bruno si ai sai au scapat cu viata, el reusind sa-si salveze mai multe picturi si sculpturi, precum si chitara si saxofonul cu ajutorul carora agrementa imaginea prin vraja muzicii. Nu a fost insa un sfarsit. Sprijinit si de numerosi prieteni, in mai putin de trei luni a reusit sa-si refaca spatiul vrajit si sa redeschida portile visului pentru iubitorii de frumos si magie, de unde revin in lumea reala mai bogati sufleteste, mai puternici spiritual si, fara indoiala, cu o pofta de viata mult sporita.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii