Cancer
Analiza registrelor nationale de cancer din 17 tari europene, privind 38 de forme de neoplasme care au afectat 3 milioane de oameni, a permis elaborarea unor concluzii:
exista mari diferente între tari în ceea ce priveste incidenta bolii l femeile sunt mai vulnerabile decât barbatii (din trei persoane cu cancer, doua sunt femei)
în rândul femeilor, cancerul de sân este cel mai frecvent (un caz din trei) l la barbati, cel mai frecvent este cancerul colorectal (unul din opt). Se estimeaza ca în anii urmatori, data fiind tendinta generala de îmbatrânire a populatiei (prin cresterea duratei medii de viata), numarul de cazuri de cancer nou înregistrate va spori si el.
Cancer
Analiza registrelor nationale de cancer din 17 tari europene, privind 38 de forme de neoplasme care au afectat 3 milioane de oameni, a permis elaborarea unor concluzii:
exista mari diferente între tari în ceea ce priveste incidenta bolii l femeile sunt mai vulnerabile decât barbatii (din trei persoane cu cancer, doua sunt femei)
în rândul femeilor, cancerul de sân este cel mai frecvent (un caz din trei) l la barbati, cel mai frecvent este cancerul colorectal (unul din opt). Se estimeaza ca în anii urmatori, data fiind tendinta generala de îmbatrânire a populatiei (prin cresterea duratei medii de viata), numarul de cazuri de cancer nou înregistrate va spori si el. Cifra avansata este de 15 milioane de cazuri noi, pâna în 2020.
Degradarea functiilor creierului
Procesul firesc de îmbatrânire afecteaza capacitatea cognitiva dirijata de creier. Anual, numai în Europa, peste 1 milion de persoane intra treptat într-un declin al functiei care dicteaza memoria, puterea de concentrare, de analiza si sinteza etc. Printre cauzele care explica acest fenomen se numara carenta alimentara în vitaminele B12 si B9. Vitaminele din grupul B sunt prezente în special în ficat, drojdiile de bere, cereale, lapte, legume si fructe.
Poliomielita
OMS a declarat în mod oficial ca în regiunea europeana poliomielita este eradicata. În ultimii trei ani, în rândul celor peste 873 de milioane de locuitori ai continentului nu s-a raportat nici un caz nou. Acest succes s-a datorat campaniei sustinute de vaccinari, denumita de OMS „Operatiunea Mecacar”. Între 1997 si 2000, acest program aplicat în 18 tari „cu risc crescut”, a permis vaccinarea anuala a 65 de milioane de copii sub 5 ani. Ultimul caz de poliomielita a fost înregistrat în 26 noiembrie 1998: un copil de 3 ani din Turcia, care nu fusese niciodata vaccinat contra bolii. Pâna în 1994, aproape 200 de cazuri înregistrate de OMS proveneau din Europa.
Fertilizare artificiala
O ancheta a Societatii Europene de Embriologie si Reproducere arata ca doua treimi din femeile celibatare care, pentru a avea un copil, au recurs la metoda inseminarii artificiale cu sperma provenita de la un donator, declara ca au optat pentru aceasta cale de teama ca altfel nu ar gasi un tata biologic ideal. Accesul femeilor heterosexuale, dar celibatare, la metoda fertilizarii artificiale este de altfel un subiect controversat. Unele clinici din tarile cu o bogata experienta în practicarea acestei metode pretind femeilor care recurg la aceste servicii sa-i asigure copilului o relatie de cuplu stabila, pentru a exista în viata acestuia si o prezenta masculina, care conteaza pentru dezvoltarea psihica. Totusi, cercetarile legate de sanatatea psihica a copiilor nascuti prin fertilizare artificiala si crescuti în absenta tatalui, arata ca aceasta nu este diferita de cea a copiilor crescuti doar de mama, dupa un divort.
Pro si contra cartilajului de rechin
Remediu terapeutic cu o tenta „exotica”, cartilajul de rechin (tesut elastic dur...
Comentarii