3-4 vinete frumoase, 150 ml ulei, 1 lingura unt, 150 g brânza telemea, 2 cepe, 500 g rosii, 2 linguri faina, 2-3 catei de usturoi, 1 lingurita zahar, 1 foaie de dafin, cimbru, 1 lingura pesmet, sare, piper. Vinetele se taie in felii groase de 1 cm, se presara cu sare si se pun la scurs intre doua funduri de lemn cu o greutate deasupra, lasându-le sa stea circa 30 minute. Separat se infierbânta uleiul in care se prajesc cepele taiate marunt, se adauga rosiile decojite si taiate marunt, se adauga frunza de dafin, cimbrul, zaharul, sarea si piperul. Se fierbe inabusit circa 30 minute, pâna ce sosul se ingroasa indeajuns. Vinetele bine scurse se dau prin faina si se prajesc usor in ulei, pe ambele parti. Dupa ce se raceste sosul, se trece printr-o sita. Intr-un vas Yena sau alta forma rezistenta la foc, se pun câteva linguri de sos; deasupra se asaza câteva felii subtiri de telemea, vinete si sos pâna se termina totul. Peste ultimul strat de sos se presara brânza rasa si amestecata cu pesmet. Se stropeste cu unt si se da la cuptor la foc iute. Se serveste in vasul in care s-a preparat.
Comentarii