Sarea, banala pulbere care insoteste negresit bucatele noastre zi de zi, nu conteneste sa fie motivul pentru noi si noi controverse in lumea medicala. De mai bine de 20 de ani, se crede ca joaca un rol deloc de neglijat in aparitia si evolutia nefavorabila a anumitor maladii, printre care hipertensiunea arteriala. Mai multe cercetari si studii au dus la concluzia ca si un consum estimativ de 9-10 g de sare pe zi este prea mare. O reducere de numai 2-3 grame este de o importanta majora an micsorarea riscului de boala cardiovasculara. La solnita poate ca am renunta pana la urma, dar ce ne facem cu majoritatea produselor alimentare de pe piata ce dau pe dinafara de sare, aceasta fiind un important agent de conservare.
Reducerea consumului de sare – un mijloc de a va pastra sanatatea inimii
Excesul de sare provoaca cresterea presiunii arteriale, ceea ce reprezinta un important factor de risc in aparitia accidentelor vasculare cerebrale si o cauza majora a bolilor de inima. Hipertensiunea este recunoscuta unanim ca fiind o maladie plurifactoriala, iar sarea este susceptibila ca ar influenta-o. Obezitatea, supraponderalitatea sunt sensibil legate de hipertensiune si sensibilitatea la sare. O pierdere in greutate atenueaza aceasta asociere. Persoanele in varsta, cele care au o presiune arteriala crescuta, au o sensibilitate crescuta la sare. Vinovata sau complice, sarea intretine variatiile tensiunii arteriale.
Independent de aceasta incriminare, se pare ca excesul de sare, pe fondul unei hipertrofii a ventriculului stang, este un factor de risc important in declansarea maladiilor cardiovasculare.De asemenea, excesul de sare favorizeaza pierderea calciului din organism. Cu cat alimentele consumate sunt mai sarate, cu atat pierderea calciului este mai importanta. Aceasta reprezinta o problema grava mai ales in cazul copiilor si adolescentilor, intrucat pana in jurul varstei de 20 de ani calciul participa la formarea capitalului osos, dar si pentru persoanele in varsta, din pricina riscului de osteoporoza. In fine, sarea se pare ca este implicata in aparitia cancerului la stomac.
Nu sarati mancarea inainte de a gusta din ea
Multe persoane au obiceiul de a adauga un praf de sare in mancare inainte de a o gusta, chiar daca stiu ca aceasta a fost deja sarata de catre cel care a pregatit-o. Un astfel de gest e clar ca trebuie incriminat, nemaifiind necesar nici un fel de comentariu. Ceea ce este mai grav este ca sarea este nelipsita din majoritatea produselor obtinute pe cale industriala, caci este un excelent conservant, exhaustor de gust si de aspect. O gasim pretutindeni: biscuiti, prajituri, croasanti, conserve, cipsuri, sosuri si chiar in cereale si sucuri. Desigur, cantitatile sunt variabile. De exemplu, unele tipuri de supa contin mai mult de 2,5 g sare, iar altele abia daca totalizeaza 1 g. Sa nu uitam de sarea ascunsa in alimente precum ketchup-ul, mustarul si mezelurile, indragite de toata lumea. Daca sunteti un mare consumator de sare, nu trebuie insa sa cadeti in extrema cealalta ca sa va prezervati sanatatea, excluzand acest produs cu totul din alimentatie, acest lucru trebuie facut de persoanele care au probleme cardiovasculare.
Sfaturi practice
– Verificati eticheta: continutul de sare nu este obligatoriu a se mentiona pe ambalaj, dar de multe ori este amintit pe unele produse. Atentie la descifratul etichetelor: in general, este redata cantitatea de sodiu si nu cea de sare. Pentru a converti sodiul in clorura de sodiu (sare), trebuie inmultita cantitatea cu 2,54.
– Feriti-va de anumite condimente: ketchup-ul, mustarul, sunt in general foarte sarate. De asemenea, otetul contine sare – inlocuiti-l cu zeama de lamaie.
– Adaugati sare in mancare in timpul prepararii si nu dupa. In felul acesta ingredientele au suficient timp ca sa se ambibe.
– Gatiti numai produse proaspete, care nu au suferit nici o prelucrare prealabila.
– Reduceti progresiv cantitatea de sare pe care o consumati. In 15 zile, bolta palatina se obisnuieste si apreciaza gusturile mai putin sarate.
– Evitati sa asociati in cadrul aceleiasi mese mai multe alimente bogate in sare. De exemplu, daca la primul fel mancati o un fel de mancare gatit (ciorba, musaca etc.), la felul doi preferati o salata, paste, orez in locul mezelurilor sau afumaturilor.
– Cumparati-va o solnita mica, dotata cu un singur spatiu de depozitat sarea, in felul acesta veti limita cantitatea de sare pusa in farfurie.
– Folositi sarea mare, gema, mai rar. Cristalele sale sunt mai mari si necesita mai mult timp ca sa se topeasca si sa sareze.
– Inlocuiti sarea cu ierburi aromatice. Dau o savoare deosebita mancarurilor, ce va fac sa uitati de lipsa sarii.
MIHAELA VLAD
Comentarii