Veniti din cele mai indepartate colturi ale continentului nostru, credinciosii catolici se grabesc sa ajunga inca din ajunul zilei de 25 iulie, in Spania, la Santiago de Compostela, pentru a serba cum se cuvine ziua Sfantului Iacob, ocrotitorul Spaniei. Asa cum se stie, Sfantul Apostol Iacob a fost var al lui Iisus, fiul lui Zebedeu, ocupand un loc aparte printre ceilalti apostoli, fiind martor al Schimbarii la Fata alaturi de Ioan si Petru. Traditia spune ca, dupa „Inaltarea la Ceruri a lui Iisus” si „Pogorarea Sfantului Duh”, Sfantul Iacob a pornit spre Spania pentru a raspandi cuvantul Domnului. A fost prins insa la Ierusalim in anul 44 d. Hr. si i s-a taiat capul din ordinul lui Irod Antipa, devenind primul apostol martirizat. Legenda mai spune ca tovarasii sai i-au pus trupul intr-o barca, pe coasta Palestinei, la Jaffa, si i-au dat drumul pe apa. Barca a calatorit vreme de sapte zile si in cele din urma a atins tarmul spaniol al Atlanticului la Iria Flavia, la 32 kilometri de actualul Santiago.
In secolul al IX-lea aici traia pustnicul Pelagius care, calauzit de lumini tainice, a descoperit un mormant de marmura pe care l-a identificat ca fiind al Sfantului Iacob. El a comunicat descoperirea sa regelui Alfonso, iar acesta, dat fiind pericolul unei noi invazii maure, l-a declarat pe Sfantul Iacob protectorul tarii si inspiratorul luptei impotriva paganilor. Primul pelerin venit aici in anul 950 a fost episcopul Godescale din Le Puy d’Auvergne din Franta care, insotit de credinciosi, a instituit traditia pelerinajului. Sub influenta abatiei benedictine de la Cluny, s-au construit de-a lungul drumului intre Spania si Franta alte sfinte locasuri si mai multe spitale.
Pe locul unui fost altar roman, din ordinul regelui Alfonso, a fost ridicata o prima biserica. Aceasta s-a dovedit insa neincapatoare si a fost mereu largita si transformata. Actuala biserica a fost inaltata incepand din anul 1078 dar fatada baroca, inflorata si incarcata de turnulete si statui a fost realizata in secolul al XVIII-lea. Catedrala este prima dintre marile constructii medievale de acest fel si lucrarile s-au desfasurat sub indrumarea episcopului Gelmirez. Portalul Gloriei, aflat dincolo de fatada, dateaza din secolul al XII-lea si este de o inestimabila valoare. Este alcatuit din trei portaluri bogat sculptate cu siruri de apostoli, ingeri, profeti si patriarhi. Multi dintre ei, in special ingerii, au cate un instrument muzical, iar in fruntea lor se afla Mantuitorul asezat pe tron. Tot aici este sculptat copacul lui Iosua, tatal lui David, sugerandu-se astfel arborele genealogic al lui Iisus. Altarul, impresionant, dateaza din 1672, si este construit din argint, jasp si alabastru. In centrul acestuia se afla o statuie de lemn pictat a Sfantului Iacob, statuie care in 1769 a fost ambracata intr-o mantie de argint, impodobita cu pietre pretioase.
In zilele de 24-25 iulie strazile orasului si Plaza de l’Obrodoiro sunt tictiste de oameni, localnici si pelerini. Orchestra orasului canta si papusi uriase, numite Xiang-Tei sunt purtate pe strazi urmate de procesiuni religioase, de alti cantareti si dansatori din Galicia. Ceremonia propriu-zisa incepe la miezul noptii de 24 iulie, cand, in fata catedralei, este arsa o moschee de lemn in aplauze si focuri de artificii. Apoi in timpul slujbei este prezentata o imensa cadelnita care este purtata pe umeri de opt oameni si leganata de-a lungul transepturilor, in timp ce ridica limbi de foc, raspandind un fum inmiresmat. Urmeaza dansurile traditionale ale galicienilor, ambracati in costume traditionale, desfasurate in pietele publice, in onoarea Sfantului Iacob, sunetele tobelor si cimpoaielor se ridica spre cer si totul se incheie cu un urias foc de artificii.
IRINA STOICA
Comentarii