Una dintre cele mai frecvente afectiuni intestinale si ale tubului digestiv este sindromul colonului iritabil (SCI), care afecteaza in prezent o persoana din trei. Colonul iritabil este mai degraba o dereglare functionala si nu o infectie sau o anomalie fizica, ce ar putea fi depistata prin investigatii medicale.
Multe persoane au impresia ca aceasta problema este cauzata de consumul anumitor alimente incompatibile cu sistemul lor digestiv, in timp ce altele cred ca de vina este o infectie cauzata de anumiti virusi sau bacterii.
In general, afectiunea se intalneste mai frecvent la persoanele de peste 45-50 ani, fiind mai des intalnita la femei si la persoanele anxioase. Simptomele principale se manifesta prin dureri abdominale, de multe ori sub forma de crampe, balonari, constipatie sau diaree, dar aceste semne pot fi influentate si de medicamente, antibiotice, infectii viscerale etc.
Uneori, simptome secundare pot insoti sindromul colonului iritabil generand dureri de cap, oboseala, stari de iritabilitate, depresii, abdomen balonat (mai mult sau mai putin sensibil la palpare). Examenul palpator este intotdeauna necesar si are ca scop eliminarea cauzei care ar putea duce la un diagnostic diferit (hernie, apendicita, tumori).
Cauzele principale ale sindromului de colon iritabil nu sunt prea bine cunoscute, dar afectiunea este legata in principiu de o hiper- sau o hipoactivitate a intestinelor. In acelasi timp, s-a observat ca factorii de stres si obiceiurile alimentare joaca un rol important in aparitia si declansarea acestor probleme.
Ca masuri preventive, se recomanda practicarea exercitiilor fizice pentru mentinerea tonicitatii muschilor si invatarea controlului emotiilor si stresului. Consumul de alimente ce contin fibre solubile, cereale integrale, fructele si legumele care asigura un tranzit intestinal constant, precum si consumul de lichide pot fi de un real ajutor. In ace-easi idee, este bine sa se reduca alimentele ce produc gaze si alimentele prea grase, alcoolul si cafeaua, deoarece acestea produc o contractie a intestinelor. Pentru persoanele cu intoleranta la lactoza e indicata reducerea consumului de produse lactate.
Se pot folosi anumite medicamente, insa acestea doar vor ameliora unele dintre multiplele simptome, pentru ca este vorba despre un pachet de simptome, ce uneori pot fi contradictorii. Este, poate, motivul pentru care unele persoane care sufera de sindromul colonului iritabil isi indreapta adesea atentia spre terapiile alternative.
In acest sens, osteopatia are un aport specific, fiind probabil singura disciplina specializata in manipulari viscerale si care intervine direct, prin metode specifice, in reglarea problemelor.
Intr-un studiu pe un lot de 82 de subiecti, 75 dintre acestia au resimtit binefacerile tratamentelor osteopatice prin normalizarea vertebrelor dorso-lombare. Rolul osteopatului este in primul rand de a defini mediul ambiant al pacientului, viata personala, cea profesionala, nivelul de stres, obiceiurile de viata si modul de alimentatie.
Tratamentul osteopatic nu se rezuma la normalizarea regiunii simptomatice, el intervine in aceeasi masura si pentru a regla structurile ce pot genera sau agrava simptomele. Osteopatul va investiga si redresa si organele invecinate (bazin, zona dorso-lombara a coloanei) si corespondentele nervoase etc., in scopul restabilirii echilibrului perturbat.
Nu uitati ca in stomac si in intestine exista milioane de neuroni ce formeaza sistemul nervos enteric, complexul sistem de la nivelul tubului digestiv fiind denumit sugestiv de oamenii de stiinta „creierul digestiv” sau „al doilea creier”!
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii