Un subiect considerat „tabu” din motive mai degraba absurde ori dintr-o falsa pudoare: viata noastra intima, care influenteaza deosebit de mult starea de sanatate generala si nu numai pe zona psihicului ori a sistemului reproducator. Intre altele – ne informeaza medicii – si succesiunea anotimpurilor, respectiv activitatea solara si „cantitatea” de lumina si caldura de care beneficiem in fiecare zi, constituie un element esential sub acest aspect.
„A dat primavara-n voi!”
Cu aceste vorbe, un fost profesor din facultate incerca sa glumeasca cu noi, studentii, atunci cand observa ca atentia si participarea noastra la cursuri si seminare scadea considerabil, odata cu venirea sezonului cald. Dar era si… nu era o gluma.
Pentru ca orice medic, biolog, psiholog si asa mai departe poate sa explice ca, de la primele zile in care natura „se trezeste la viata”, cum se spune, cele mai multe vietuitoare (inclusiv cele vegetale) intra in ceea ce numim de regula anotimpul dragostei. Iar majoritatea oamenilor participa la acest mirific „joc” de care depinde intr-un fel anume insasi existenta noastra, intrucat ceea ce ne aduce Soarele in fiecare primavara ne transmite o energie noua, sporita si implicit o sanatate mai buna.
Trebuie precizat totusi un amanunt esential, pe care macar il intuim cu totii: spre deosebire de animale, omul este apt pentru relatii intime pe intreg parcursul anului, la noi nu exista acea „perioada de rut” care ajuta necuvanta-toarele sa isi perpetueze specia. Mai mult decat atat, la femei apare de regula un maximum de „dorinta” odata cu ovulatia, adica la fiecare 28 de zile, cum sustin medicii, fie vara, fie iarna.
Fara depresii…
Primavara are numeroase efecte pozitive asupra libidoului si in primul rand asupra dispozitiei generale. In sezonul rece, se stie, depresiile sunt la ele-acasa, decembrie fiind in general luna in care avem moralul cel mai scazut. Acesta incepe sa creasca in martie, pentru ca in mai sa atinga un nivel foarte ridicat.
De ce se intampla asa? Pentru ca, ne spun tot medicii, starea morala depinde in mod esential de lumina naturala, care are efecte deosebit de benefice asupra metabolismului. De altfel, nu intamplator exista astazi asa-numita luminoterapie. Caci lumina actioneaza asupra neurotransmitatorilor – substante chimice care se gasesc in sistemul nervos (de exemplu in creier) si prin intermediul carora se face transmiterea, modularea si amplificarea impulsurilor nervoase in sinapse (zona de contact dintre doi neuroni).
De fapt, ce se intampla in organismul nostru? Soarele ne transmite energie intrucat ii permite acestuia producerea de hormoni, precum luliberina secretata la nivelul hipofizei, responsabila si de dorinta sexuala.
Iar primavara, in primul rand femeile sunt fortificate in acest fel; si, desigur, cel putin prin influenta oarecum „indirecta”, si barbatii, care ies mai frecvent in aer liber decat in sezonul rece, se bucura de lumina si caldura astrului zilei in cadrul unei plimbari prin parc, in alt spatiu natural, contempland un arbore abia infrunzit, o poiana cu flori, ascultand cantecul neincetat al pasarilor care se pregatesc sa-si primeasca puii in cuib…
* * *
In fond, care ar fi rostul acestui articol, al ideilor pe care le contine si care ne sunt sugerate si explicate de medici, de psihologi si de alti specialisti? Trebuie sa intelegem ca sanatatea noastra, existenta, in general, nu depinde doar de ce anume si cat mancam si bem, de cum reusim sa ne odihnim organismul ori de ce fel de medicamente inghitim la o adica.
Poate cea mai importanta componenta o constituie moralul, implicarea spirituala si afectiva – in cadrul carora viata intima ocupa si ea un loc aparte. Iar primavara ne ajuta cat nu ne putem inchipui de mult sa implinim acest lucru.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii