Este foarte bine cunoscuta pe toata planeta imensa statuie care domina metropola braziliana Rio de Janeiro, din inaltimea impresionanta a muntelui Corcovado (in traducere, „cocosatul”, !), denumita in limba portugheza „O Cristo Redentor” (Christos Mantuitorul). Prea putini stiu insa – si regretabil pentru noi e faptul ca in Romania acest amanunt nu se cunoaste aproape deloc – ca unul dintre realizatorii monumentului considerat una dintre cele sapte asa-zise minuni ale lumii moderne si comparabil cu celebra Statuie a Libertatii din New York, daruita de francezi americanilor – este sculptorul roman Gheorghe Leonida!
„Stapanul” de beton si stanca
Monumentul despre care vorbim si care constituie, deopotriva, o magistrala opera de arta si un omagiu adus religiei crestine, a fost conceput de inginerul brazilian Heitor da Silva Costa, fiind realizat de inginerul francez Paul Landowski intre anii 1926-1931 din beton si steatita (mineral din categoria rocilor metamorfice care au in general in compozitia lor silicat de talc si magneziu).
Opera de arta faraonica
A fost inaugurat in 12 octombrie 1931 si are nu mai putin de 30 de metri inaltime, la care se adauga soclul de 8 metri, si care acopera o suprafata de circa 100 m2. Pentru amatorii de detalii si statistici, putem indica si localizarea exacta, pe coordonate geografice, a acestei adevarate minuni a lumii de azi: 22º57’06’’ sud, 43º12’3’’ vest. In anul 1973 a fost inscrisa oficial sub statutul de monument istoric, fiind deja recunoscuta ca una dintre emblemele capitalei braziliene, alaturi de plaja Copacabana sau carnavalul din Rio.
Monumentul din Parcul National Tijuca, aflat la 710 metri altitudine, este vizitat anual de peste 7-800.000 de turisti. Greutatea sa e estimata la 1.145 tone, din care numai capul – conceput si realizat de Gheorghe Leonida in colaborare cu inginerul francez Albert Caquot – cantareste circa 30 de tone, masurand 3,75 metri! De asemenea, fiecare dintre mainile larg deschise ale statuii Mantuitorului are 3,20 metri (anvergura lor este de 28 de metri), iar tunica – are largimea de 8,50 metri.
Sa remarcam, totusi, ca acest „Christ” impresionant este de departe intrecut, ca dimensiuni, de cea mai mare statuie din lume – cea a lui Buddha, din „Templul Primaverii” situat in Zhaocun (China), inalta de 208 metri!
Insa, dintre statuile Mantuitorului, numai alte trei asemenea opere de arta si arhitecturale il depasesc: cea din Cochabamba, Bolivia (40,44 m, din care 34,20 m are personajul reprezentat), statuia „Regelui Christos” din Swiebodzin, Polonia (52,5 m /33 m) si Christos din Vung Tàu, Vietnam (36 m /32 m).
Cat despre monumentul din Rio de Janeiro, trebuie precizat si ca la baza sa se afla o capela dedicata – tot in portugheza, limba oficiala vorbita in Brazilia – „o Nossa Senhora Apreciada” – adica Sfintei Fecioare Maria, unde sunt celebrate casatorii si botezuri. Despre artistul roman (cvasi-uitat?) Gheorghe Leonida, decedat vremelnic in anul 1942, la numai 49 de ani, vom vorbi mai detaliat intr-un articol viitor.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii