Inima nu se opreste brusc, fara o cauza aparenta sau, altfel spus, exista unele semne care anunta posibilitatea producerii unui stop cardiac, chiar inainte cu circa o luna de momentul dramatic. Ce ar trebui sa ne puna in garda, in acest sens, sunt durerile in piept, stari de sufocare, ameteli, lesin sau palpitatii. In contextul studiilor orientate catre acest aspect, 53% din subiecti au resimtit asemenea simptome premergatoare (ponderea lor este, in ordine descrescatoare, cea evidentiata mai sus), in proportie de 80% acestea inregistrandu-se cu 4 saptamani si o ora inaintea accidentului.
Este evident deci ca a (re)cunoaste semnalele respective poate fi similar cu a salva viata celui amenintat. Din pacate, mai putin de 10% din victime supravietuiesc, daca infarctul a survenit in afara mediului spitalicesc. Or, realitatea care nu poate fi usor schimbata este ca in marea majoritate a cazurilor asa se si petrece, iar victima pierde 10% din sansele de supravietuire cu fiecare minut trecut inainte sa se intervina medical. Ca o paranteza (totusi deosebit de semnificativ si intr-un fel ca un exemplu ce ar trebui sa ne dea mult de gandit), precizam ca intr-o tara ca Franta rata de supravietuire in situatii precum cele semnalate este de numai 2-4%, in timp ce in Marea Britanie urca pana a 20-50%! Diferenta o face un element vital: educatia populatiei in sensul interventiei rapide este mult mai bine realizata la britanici, unde de altfel sunt difuzate in masa defibrilatoare automate externe.
Ce se poate face, totusi, pentru a ajuta persoana care tocmai a avut o cadere? Mai intai, sa ne asiguram rapid ca e vorba despre un infarct. Daca subiectul e inconstient (nu raspunde la intrebari ori la solicitari simple de genul „strange mana”) si nu respira, e in stop cardiac, asa ca trebuie apelata neintarziat ambulanta. Mai trebuie stiut ca in cele 90% din cazurile in care incidentul survine in afara spitalului pot include si persoane cu inima sanatoasa! In orice situatie, imperativul e de a incepe reanimarea cardio-pulmonara (RCP), caci ajutorul specializat vine de obicei dupa 15-20 de minute de la semnalarea cazului.
Se plaseaza mainile in mijlocul toracelui victimei, astfel ca numai palma sa fie in contact cu sternul. Pentru a realiza RCP trebuie efectuate 100 de compresii pe minut, apasand in 4-5 centimetri profunzime. Aceasta inseamna ca nu trebuie sa ezitam a apasa foarte puternic. RCP are rolul de a „trimite” sangele catre organele corpului si in mod special spre creier, dar si de a evita aparitia sechelelor cauzate de infarct. Masajul cardiac se va efectua fara oprire, pana la venirea ajutorului specializat. In cazul fericit in care aveti la indemana chiar un defibrilator, urmati instructiunile si continuati RCP. Atentie la corecta efectuare a procedurii, caci, daca de pilda nu se preseaza pe stern, ci pe coaste, starea victimei se poate agrava!
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii