În anotimpul rece, cu zile predominant friguroase, fiecare dintre noi poate sa constate ca pielea are de suferit. Este totusi un fenomen care de obicei nu ne îngrijoreaza prea mult, caruia nu-i acordam o atentie speciala, desi degradarea lenta si ireversibila a stratului protector al organismului nu ar trebui sa ne fie indiferenta.
În anotimpul rece, cu zile predominant friguroase, fiecare dintre noi poate sa constate ca pielea are de suferit. Este totusi un fenomen care de obicei nu ne îngrijoreaza prea mult, caruia nu-i acordam o atentie speciala, desi degradarea lenta si ireversibila a stratului protector al organismului nu ar trebui sa ne fie indiferenta. Modificarile pielii survenite în timp sunt pe de-o parte semne ale starii generale de sanatate, iar pe de alta ale procesului de îmbatrânire. Si cine vrea sa para mai batrân decât este si nu mai tânar? Dar, sa vedem pe ce teren îsi pune amprenta trecerea anilor.u Pielea, care protejeaza organismul de agresiunile exterioare, e compusa din mai multe straturi. La suprafata, epiderma e formata de keratina, urmata în profunzime de tesutul conjunctiv, alcatuit din derma si hipoderma. La nivelul dermei se afla celulele fibroblaste, cele care produc colagenul, elastinul si acidul hialic proteina ce confera pielii aspectul tânar.
– Cu trecerea anilor, elasticitatea tesutului conjunctiv se diminueaza, favorizând aparitia unor striatii, a ridurilor. Fenomenul se înregistreaza deopotriva la barbati si la femei, numai ca, la acestea din urma apare mai devreme si, adesea, mai pronuntat, dat fiind gradul mai mare de finete a tesutului, la care se adauga modificarile sau chiar dezordinea hormonala.
– Studii recente privind modalitatile de prevenire a îmbatrânirii pielii au scos în evidenta virtutile taninului prezent în struguri si în ceaiul verde. Taninul are proprietatea de a se fixa pe colagen si elastina, efectul fiind de conservare.
– În asociere cu o alimentatie cât mai echilibrata, aceste doua alimente pot contribui în general la diminuarea procesului de îmbatrânire a organismului. Care sunt microelementele care au capacitatea de a se spune NU îmbatrânirii? Vitamina A favorizeaza înnoirea celulelor si sinteza colagenului; Vitamina C previne îmbatrânirea cutanata; Vitamina E este un factor esential în lupta organismului contra radicalilor liberi, responsabili de îmbatrânire; Seleniul ia parte la buna functionare a sistemului de aparare împotriva îmbolnavirilor; Zincul intervine în sinteza colagenului, stimulând totodata productia de fibroblaste.
Alimentatie variata în post
Dincolo de perspectiva religioasa asupra acestei perioade de restrictii alimentare, medicii nutritionisti...
Comentarii