• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
vineri, 11 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
vineri, 11 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Tehnologiile la varf, sanatatea la periferie

Tehnologiile la varf, sanatatea la periferie

10 septembrie 2015
in Consultatii fara plata
A A

Tot mai numeroase studii orientate preponderent catre problemele actuale ale sanatatii umane scot in evidenta efectele mai mult ori mai putin agresive ale utilizarii tehnologiilor noi de varf, de la ultraraspanditul telefon mobil, pana la tabletele si computerele de ultima generatie. Utilitatea acestora in viata cotidiana nu poate fi pusa la indoiala si poate tocmai de aceea primele semnale de alarma referitoare la impactul lor agresiv asupra organismului nostru a fost vehement contestat.

 Totusi, odata cu uluitorul progres al lumilor virtuale implementate in existenta reala, si sus-amintitele cercetari medicale au avansat, dezvaluindu-ne o stare deloc „seducatoare” a sanatatii utilizatorilor, de la cele mai mici varste. Cateva exemple concrete, de data recenta – in colajul de materiale alaturat!

„Curtea Miracolelor” telefonului mobil

 Telefonul mobil ascunde pericole pe care nu trebuie sa le ignoram, caci putem avea unele probleme de sanatate. Celularul poate deveni un adevarat magnet pentru virusuri. Microorganismele se aduna pe telefon din cauza folosirii lui intense in diverse medii, pe parcursul zilei. Telefonul este o „gazda” buna pentru virusuri, iar apropierea lui de caile respiratorii nu este deloc benefica pentru sanatatea noastra. „Telefoanele celulare sunt de zece ori mai murdare decat scaunul de toaleta!” – este o afirmatie-soc a lui Chuck Gerba, profesor de microbiologie la Universitatea din Arizona, SUA. „Utilizatorii se confrunta cu o problema, caci solutiile de curatare prea tari nu sunt recomandate de producatorii de telefoane. Astfel, ele raman murdare, iar afectiuni contagioase precum gripa se transmit foarte usor.”, a adaugat el.

Ce alegi: ochii sau ecranul?

 Cercetatorii de la Departamentul pentru sanatate din SUA le sugereaza americanilor sa isi reduca expunerea la ecranele digitale la maximum doua ore zilnic, intrucat cititul pe calculator poate duce la orbire. Potrivit unui studiu publicat recent, care citeaza experimente ale cercetatorilor americani, rezulta ca lumina artificiala oferita de monitoare, televizoarele si gadgeturile mobile cu ecrane digitale poate crea probleme de vedere pe termen lung.

 Iar primele simptome sunt legate de cresterea senzitivitatii la lumina naturala, simptom care a primit deja si o denumire stiintifica, aceea de „Computer Vision Syndrome” (Sindromul privirii computerului). Potrivit studiului, intre 150 si 200 milioane de angajati americani (dar ideea e valabila oriunde in lume!) sunt afectati, in prezent, de acest simptom, in crestere cu 66% fata de acum 25 de ani. Expertii afirma ca in situatiile grave se ajunge la deteriorarea drastica a vederii si chiar la orbire. Ca sa nu constatam prea tarziu ca deja raul cel mai mare s-a produs, medicii ne recomanda ca, atunci cand lucram pe calculator, sa luam cate o pauza de 2-3 minute la fiecare sfert de ora.

Joc periculos cu sanatatea copiilor

 Medicii americani trag inca un semnal de alarma. Utilizarea excesiva a telefoanelor, tabletelor si computerelor de catre copii risca sa le afecteze puternic sanatatea.  Expertii vorbesc despre o asa-numita „boala a secolului”, care se traduce prin anxietate, scaderea puterii de concentrare si diverse afectiuni fizice, in special la nivelul coloanei vertebrale. Un studiu realizat de HFK Medical Center a descoperit faptul ca utilizarea in exces a telefoanelor, tabletelor, consolelor de jocuri si, in general a dispozitivelor conectate la internet, contribuie la instaurarea fenomenului de „privare de somn”, un veritabil sindrom, cu efecte devastatoare asupra starii de sanatate fizica si mintala. Pe masura ce copiii isi realizeaza o parte tot mai mare din comunicarea lor zilnica pe dispozitive electronice multimedia, si tot mai putin fata in fata, ei tind sa inceapa sa se simta tot mai singuri si mai deprimati.

 Copiii pot sa dezvolte dureri la nivelul gatului, spatelui, degetelor si incheieturilor mainilor, iar vasele de sange de la nivelul ochilor se ingusteaza, din cauza faptului ca petrec prea multe ore aplecati – si fara sa se miste – deasupra ecranelor telefoanelor inteligente, tabletelor si computerelor. Medicii trag un semnal de alarma si le cer parintilor sa ia masuri, pentru ca folosirea excesiva a dispozitivelor electronice poate duce la pierderea abilitatii copiilor de a se concentra asupra chestiunilor importante, un element vital pentru gandirea profunda si procesul de rezolvare a unor probleme, de care vor avea nevoie mai tarziu in viata.

Cand normalitatea devine o „patologie”…

 Regula majoritatii care „face legea” si pentru cei aflati in inferioritate numerica, desi in lumea reala de azi nu prea mai functioneaza, in zona celei virtuale nu se da batuta. Este, de pilda, un punct de vedere tot mai intens sustinut de internauti. Acela ca, daca nu ai un cont deschis pe o retea de socializare, aproape ca nu existi! Facebook a devenit atat de prezent in societatea moderna, incat un numar tot mai mare de angajatori si chiar si psihologi sustin ca persoanele care nu sunt prezente pe reteaua sociala sunt cel putin „suspecte”.

 Publicatia germana „Der Taggspegel” relateaza ca departamentele de resurse umane ale companiilor folosesc din ce in ce mai mult Facebook si devin suspicioase in privinta candidatilor care nu au un profil pe site. Dincolo de tendinta sociala de nivelare a populatiei, din aceasta stare de lucruri se evidentiaza clar o patologie reala de sorginte psihica orientata spre impunerea autoritara a anumitor idei personale (chiar daca nerecunoscute de specialisti) si negarea semenilor care impartasesc alte puncte de vedere.

Viata intima, via Internet

 Ei da: nici macar latura cea mai intima a vietii noastre normale nu a scapat de „binefacerile” inaltelor tehnologii. Iar din aceasta intruziune invaziva pot, realmente, rezulta fenomene periculoase pentru sanatatea utilizatorilor. Prin comparatie si pastrand proportiile, ar fi ceva similar cu devastatorul fenomen HIV-SIDA care a afectat masiv copii fie nascuti din parinti purtatori ai virusului, fie din probleme de igiena sanitara. In rezumat, se porneste de la ideea ca pagina de Facebook a unei persoane ar trebui verificata si in cazul relatiilor intime. Astfel, publicatia electronica Slate.com le recomanda cititorilor tineri sa nu se implice intr-o relatie cu nimeni care nu are un cont pe Facebook! „Daca ai o anumita varsta si intalnesti pe cineva cu care esti pe cale sa ajungi in pat, iar acea persoana nu are un cont Facebook, ai putea sa primesti o identitate falsa, dar si cine stie ce boli! Acest lucru ar trebui sa fie un avertisment.”, scrie publicatia.

 Practic, lipsa unui cont de Facebook ar reprezenta un semn ca o persoana este anormala, disfunctionala sau chiar periculoasa, conchide si ziarul britanic Daily Mail. Cercetatorii sustin ca Facebook le permite oamenilor sa isi expuna caracteristicile personale si relatiile pe care le pretuiesc cel mai mult. In acelasi timp, Facebook le aminteste oamenilor de valorile, telurile si relatiile lor personale.

 „Poate ca cei care cauta parteneri pe internet sunt anxiosi pentru ca sunt singuri sau au divortat de curand si isi pot gasi alinarea in crearea unui profil online care le permite sa reflecteze asupra valorilor si identitatii personale. De asemenea, studentii care se simt stresati in legatura cu examenele pe care urmeaza sa le sustina si-ar putea gasi consolarea in profilele lor de pe retelele de socializare”, afirma expertii. Sa fie oare aceasta lumea normala si perfect sanatoasa in care vrem sa traim si din care sa vrem sa facem parte? Semnalele, din pacate, nu sunt tocmai incurajatoare.

ADRIAN-NICOLAE POPESCU

ShareTweet
Articolul precedent

Laptele vegetal – o alternativa reala?

Urmatorul Articol

Va fi gasit „Trenul cu aur al nazistilor”?

Articole Similare

Consultatii fara plata

Sa întelegem acneea

7 iulie 2025

În general, la un nivel precar de informare si de educatie sanitara,...

Consultatii fara plata

Rujeola, o boala cu potential letal

30 iunie 2025

Cunoscuta ca una dintre infectiile virale relativ frecvente în copilarie, în primul...

Consultatii fara plata

Urgente pe canicula

23 iunie 2025

Este foarte limpede ca transformarile climatice anuntate de meteorologi au si o...

Consultatii fara plata

Carnea rosie si riscul de cancer

16 iunie 2025

Alimentatia, respectiv calitatea hranei de fiecare zi este frecvent „surclasata” de interese...

Consultatii fara plata

Longevitatea la îndemâna noastra

9 iunie 2025

Medicii si cercetatorii afirma ca, pe masura ce speranta de viata creste,...

Consultatii fara plata

Stresul, la originea urticariei?

2 iunie 2025

Caderea parului, tensiune musculara, probleme ale stomacului... Stresul poate provoca o multime...

Urmatorul Articol

Va fi gasit „Trenul cu aur al nazistilor”?

Puritate si senzualitate

Lemnul norvegian si credinta crestina

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

3 iulie 1423 – S-a nascut regele Ludovic al XI-lea al Frantei

7 iulie 2025

Supranumit „Regele Paianjen” pentru firea sa vicleana si reteaua de aliante si...

Citeste mai departe
Blitz

„Schema feniciana” – o comedie neagra pentru zile albe

7 iulie 2025

Cunoscutul, dar si controversatul regizor Wes Anderson revine în atentia publicului cu...

Citeste mai departe
Blitz

Colectie vestimentara

7 iulie 2025

Expozitia ROYAL, care include lucrari inspirate din viata si activitatea Reginei Maria,...

Citeste mai departe
Femina Club

Remedii simple

7 iulie 2025

Mai ales vara, multe femei se plâng de senzatia de picioare obosite...

Citeste mai departe
Femina Club

Telina cu sos de smântâna

7 iulie 2025

1,5 kg telina, 50 g unt, 50 g faina, o cana lapte,...

Citeste mai departe
Horoscop

Horoscopul saptamanii: 7-13 iulie 2025

7 iulie 2025

BERBEC 21.03-20.04: Veti munci din greu pentru a duce lucrurile la bun...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.