Nu doar copiii, ci si adultii sufera de infectii respiratorii acute, iar un aspect mai putin luat în seama se refera la faptul ca febra, secretiile nazale si tusea perturba mersul normal al vietii.
Acesta este un motiv important pentru care cautam sa ne facem bine cât mai repede posibil, dar cel mai frecvent doar acutizam situatia, deoarece raceala poate conduce la complicatii si la focare de infectie cronica, în caz de tratament incorect.
Infectiile de tract respirator se pot transmite fie prin contactul mâinilor murdare cu nasul sau gura, fie prin inhalarea picaturilor respiratorii infectate raspândite în aer de o persoana care tuseste sau stranuta.
Ce nu ar trebui sa facem daca am contactat o infectie respiratorie acuta?
Nu cautati sa combateti febra!
Motivul temperaturii înalte nu este întotdeauna o boala infectioasa, dar uneori aceasta reactie este provocata de deshidratare, afectiuni ale sistemului nervos central si/sau de alte maladii. În asemenea situatii, combaterea febrei constituie un exercitiu inutil, iar a doua zi situatia se poate înrautati.
Nu abuzati de plantele medicinale!
Singurul lucru pe care îl poate recomanda medicul sunt infuziile cu musetel, galbenele, salvie, eucalipt (pentru gargara, inhalare s.a.). Cu toate acestea, ele trebuie utilizate cu precautie, tinând cont de dozaje si contraindicatii. Acest lucru este valabil mai ales pentru copiii sub 12 ani si pentru persoanele alergice.
Nu va îmbracati foarte gros!
În caz de febra nu trebuie actionat în vederea unei supraîncalziri a corpului. Din acest motiv, la cresterea temperaturii organismului trebuie facut tot posibilul ca acesta sa piarda caldura; asadar, îmbracamintea ar trebui sa fie larga si usoara.
Nu ezitati sa deschideti ferestrele!
Bolnavul are nevoie de aer curat. Este necesara aerisirea camerei si efectuarea asa-numitei curatenii umede, care faciliteaza respiratia pacientului si reduce guturaiul. Temperatura optima în camera ar trebui sa fie de 20-22 grade Celsius, iar umiditatea de 60%.
Nu va grabiti sa luati antibiotice!
Majoritatea infectiilor respiratorii acute (90%) sunt determinate de virusul respirator sever (IRVA – infectia respiratorie virala acuta). Dar infectiile respiratorii acute de origine bacteriana sunt putine. Virusii traiesc si se reproduc în interiorul altor organisme (celule umane). Pe de alta parte, antibioticele au devenit în multe cazuri ineficiente si sunt recomandate doar pentru complicatii bacteriene pe care numai medicul le poate determina.
Nu abuzati de medicamentele contra tusei!
Tusea este o reactie de protectie, care vizeaza eliminarea organismelor straine din caile respiratorii (virusi, bacterii si altele). În caz de infectie respiratorie acuta tusea trece rapid în una umeda, situatie în care produsele medicofarmaceutice sunt contraindicate, deoarece împiedica eliminarea sputei.
Nu exagerati cu mâncarea!
Lipsa poftei de mâncare este o reactie fireasca a organismului la boala (se reduce secretia de sucuri digestive, se modifica mobilitatea intestinului). Toate resursele organismului sunt mobilizate în lupta împotriva infectiei, iar digestia alimentelor este un proces care necesita multa energie. Nu fortati bolnavul (în special copiii) sa manânce!
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii