• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
miercuri, 16 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
miercuri, 16 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Tusea este de mai multe feluri

Tusea este de mai multe feluri

17 ianuarie 2018
in Consultatii fara plata
A A

Tusea este un act reflex care contribuie la protejarea plamanilor si la curatarea cailor aeriene de mucus si iritanti, prevenind astfel infectiile. Ea apare atunci cand terminatiile nervoase de la nivelul cailor respiratorii sunt stimulate de factori iritanti (tutun, parfumuri), medicamente, alergeni (praf, par de animale, polen) sau de anumite afectiuni.

 Exista mai multe tipuri de tuse: – uscata; – productiva (expectoranta) – prin care se elimina mucus. Tusea mai poate fi clasificata ca: – acuta (dureaza mai putin de 3 saptamani; cauzele care o provoaca sunt raceli comune, infectii ale tractului respirator superior; tusea convulsiva se incadreaza in aceasta categorie); – subacuta (dureaza intre 3 si 8 saptamani; – este vorba despre tusea care persista dupa o raceala puternica); – cronica (dureaza mai mult de 8 saptamani in cazul adultilor si mai mult de 4 saptamani in cazul copiilor; – poate fi declansata de astm, reflux gastroesofagian, tutun. De regula dispare dupa ce problema declansatoare se trateaza.

 Semnele tusei cronice: – cresterea secretiilor nazale; – senzatia de lichid care aluneca inapoi, spre plamani, de la nivelul gatului; – raguseala; – respiratie suieratoare; – senzatie de gust acru in cavitatea bucala. In cazuri rare, tusea este insotita se sange. A avea o astfel de tuse este de departe o stare foarte obositoare, pentru ca impiedica un somn linistit, acesta fiind intrerupt de episoadele de tuse, poate provoca dureri de cap, ameteli, fracturi ale coastelor, transpiratie excesiva sau chiar incontinenta urinara.

 In general, tusea se vindeca de la sine sau scade in intensitate in mai putin de doua saptamani. Daca observati ca tusiti cu sange sau aveti o tuse „latratoare”, adresati-va cat mai repede medicului. Orice tuse care nu da semne de vindecare sau nu se vindeca in decurs de doua saptamani poate ascunde o problema serioasa, iar prezentarea la medic este obligatorie.

 In acest context, mai trebuie cunoscut faptul ca sunt mai expuse riscului acestui tip de patologie: – persoanele expuse unor factori iritanti sau la care sunt alergice; – persoanele care sufera de astm sau de reflux gastroesofagian; – fumatorii; fumul de tigara irita plamanii si declanseaza reflexul de tuse. Fumatul poate duce la aparitia unor afectiuni care au drept simptom tusea; – persoanele care iau anumite medicamente precum beta blocanti pentru a trata hipertensiunea arteriala.

 Tusea poate fi provocata de mai multe afectiuni care pot fi atat temporare, cat si permanente. Asa cum am mentionat mai sus, este vorba si despre un reflex de aparare, asadar nu are legatura cu vreo afectiune si nu este necesar niciun tratament. Daca in interiorul cailor respiratorii patrund particule de praf, se declanseaza tusea pentru a elimina particula straina, dupa care se reiau respiratiile obisnuite.

 Afectiuni care au ca simptom tusea: astmul, raceala si gripa, laringita, sinuzita, tuberculoza, bronsita acuta, pneumonia, tusea convulsiva, cancerul pulmonar, emfizemul pulmonar. Cauza tusei poate fi aflata in urma examenului fizic, pe baza istoricului medical si a rezultatelor testelor, iar tratarea acesteia reprezinta cea mai potrivita modalitate de a o elimina. Uneori, cauza este necunoscuta, insa exista o varietate de moduri prin care tusea poate fi tratata:

 – Tuse cauzata de bacterii – antibioticele sunt cele mai eficiente. Durata tratamentului variaza in functie de bacteria infectanta.

 – Tuse cauzata de alergie – este recomandat sa va feriti de substanta care provoaca alergia si astfel tusea dispare.

 – Tuse cauzata de astm – trebuie sa luati tratamentul prescris de medic si sa va feriti de factorii iritanti care accentueaza astmul.

 – Tuse cauzata de virus – pentru aceasta, tratamentul cu antibiotice este ineficient; pentru ameliorarea simptomelor puteti folosi dropsuri, spray-uri decongestionante nazale pentru a face mai usoara respiratia.

 In cazul infectiilor respiratorii, bronsitei cronice, cancerului pulmonar sunt necesare scheme de tratament ample, insotite de proceduri si de alte terapii. Medicamentele antitusive ajuta la vindecarea tusei atunci cand este vorba despre cea uscata (antitusivele agraveaza tusea expectoranta, deoarece impiedica eliminarea mucusului), care produce disconfort. Aceste medicamente se folosesc de obicei cand nimic altceva nu functioneaza. Cu ajutorul lor, tusea poate fi controlata, iar mucusul se elimina mai usor. Expectorantele modifica consistenta mucusului, facandu-l mai usor de eliminat. Bronhodilatatoarele ajuta caile respiratorii sa se relaxeze.

 Preventie. In timp ce tusea care apare frecvent este necesara pentru a curata caile aeriene, exista cateva metode de preventie a tusei cauzate de afectiuni. Renuntarea la fumat (Fumatul este una dintre cele mai frecvente cauze de aparitie a tusei cronice.)

 Evitarea alergenilor si a factorilor iritanti (Acest aspect trebuie luat in considerare mai ales de persoanele care sufera de astm.) Urmati o dieta sanatoasa, faceti miscare in fiecare zi.

 Tusea este un simptom neplacut, deranjant si chiar iritant, pentru ca ne impiedica sa ne desfasuram activitatile obisnuite, dar este cu atat mai periculos cu cat in spatele lui se pot ascunde afectiuni grave, ce pun in pericol sanatatea si viata. De aceea este importanta prezentarea din timp la medic, pentru depistarea eventualelor boli si prevenirea complicatiilor.

ADRIAN-NICOLAE POPESCU

ShareTweet
Articolul precedent

Leguma si leac pentru toata lumea

Urmatorul Articol

Primele tatuaje figurative ale omenirii

Articole Similare

Consultatii fara plata

Cancerul de tiroida si sarea iodata

14 iulie 2025

Proprietatile si efectele folosirii unor preparate si produse nu se limiteaza niciodata...

Consultatii fara plata

Sa întelegem acneea

7 iulie 2025

În general, la un nivel precar de informare si de educatie sanitara,...

Consultatii fara plata

Rujeola, o boala cu potential letal

30 iunie 2025

Cunoscuta ca una dintre infectiile virale relativ frecvente în copilarie, în primul...

Consultatii fara plata

Urgente pe canicula

23 iunie 2025

Este foarte limpede ca transformarile climatice anuntate de meteorologi au si o...

Consultatii fara plata

Carnea rosie si riscul de cancer

16 iunie 2025

Alimentatia, respectiv calitatea hranei de fiecare zi este frecvent „surclasata” de interese...

Consultatii fara plata

Longevitatea la îndemâna noastra

9 iunie 2025

Medicii si cercetatorii afirma ca, pe masura ce speranta de viata creste,...

Urmatorul Articol

Primele tatuaje figurative ale omenirii

Nudul clasic si realist

Manastirea Moisei

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

10 iulie 138 d.Hr. – A murit împaratul roman Hadrian

14 iulie 2025

Pe 10 iulie 138 d.Hr., la vârsta de 62 de ani, împaratul...

Citeste mai departe
Blitz

Pedro Pascal – gloria nu vine niciodata prea târziu

14 iulie 2025

Pedro Pascal este astazi una dintre cele mai iubite si respectate figuri...

Citeste mai departe
Blitz

Povestea Trovantilor

14 iulie 2025

Formarea Trovantilor de la Ulmet si Ciupercile de la Odaile pot fi...

Citeste mai departe
Femina Club

Riscurile ultravioletelor

14 iulie 2025

Agresivitatea si nocivitatea razelor ultraviolete impun prudenta din partea dumneavoastra. Se stie...

Citeste mai departe
Femina Club

Piept de pui în sos

14 iulie 2025

1 piept de pui mare, 5 ml ulei de masline, 3 catei...

Citeste mai departe
Horoscop

Horoscopul saptamanii: 14-20 iulie 2025

14 iulie 2025

BERBEC 21.03-20.04: In aceste zile va puteti distra, pentru ca va simtiti...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.