Aflata in judetul Maramures, in comuna al carei nume il poarta, Manastirea Moisei, cu obste de calugari, are hramul „Adormirea Maicii Domnului”. Localitatea a facut parte din domeniul voievodului Bogdan, intemeietor al Moldovei si, in secolul al XVI-lea, cativa calugari au intemeiat o modesta sihastrie iar in 1599 au ridicat o biserica de lemn care exista si in zilele noastre. Aceasta a fost metoc al Manastirii Putna aproape 100 de ani.
Inzestrat de boierii din Moisei cu terenuri si paduri, asezamantul a devenit cunoscut si peste hotarele Muresului si, la 15 august 1672, biserica a fost sfintita de Sava Brancovici, episcopul Transilvaniei in fruntrea unui impresionant sobor de preoti.
La manastire a functionat o scoala pentru tinerii doritori de invatatura si una de pictura, infiintata la inceputul secolului al XVII-lea de Episcopul Dumitru Pop, care in 1637 isi aveau resedinta aici. Biserica veche este construita din lemn de molid, fiind asezata pe o fundatie de piatra. Pe o barna din peretele sudic al bisericii este notat: „Aceasta biserica noua au ridicat-o calugarul Iosif in anul Domnului 1599”, notatie care implica ideea ca la Moisei exista deja una mai veche.
Asezamantul a rezistat tuturor vicisitudinilor vremurilor. A scapat de invazia tatarilor din 1717, cand multor biserici li s-a dat foc si chiar de furia generalului Bukov care a distrus o multime de manastiri. Arhitectura este usor deosebita de cea a stilului maramuresan, biserica are turn scurt si clopotnita deasupra pronaosului. Proportiile ei sunt reduse. Are lungimea de 12,5 metri si latimea de 4,5 metri. Este impartita in Altar, naos, pronaos si pridvor iar acoperisul este unitar. Barnele late sunt imbinate in „coada de randunica” si sunt prinse la mijloc prin cuie de lemn.
Pictura originala a fost distrusa de vreme, dar in altar pot fi descifrate cateva chipuri de sfinti. Intrarea este foarte joasa, usa fiind formata din doua scanduri cioplite din trunchiuri groase. Biserica a fost restaurata in 2011.
Biserica noua din zid a fost construita intre 1910-1911 in stil neoclasic, cu pictura initiala numai pe iconostas si colectie de vechi icoane bizantine. Este in forma de cruce, cu lungimea de 28 de metri, latimea de 12 metri si 35 de metri inaltime. Pe fatada sudica prezinta un portal cu coloane. Are pridvor deschis si cele patru coloane cu inaltimea de peste 10 metri sustin frontonul cu icoana hramului „Adormirea Maicii Domnului”. Biserica a fost pictata in 1982, resfintita in 1986 de Inalt Preasfintitul Teofil Herineanu si detine o colectie de carti vechi. Poarta de la intrare si zidul de piatra al incintei au fost construite intre 2008-2011. Manastirea are si un altar de vara in stil maramuresean folosit pentru slujirea in sobor la hramuri.
IRINA STOICA
Comentarii